Οικονομία

Οικονομία Ελλάδας: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Οικονομία Ελλάδας: Ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία την οποία όμως περίμεναν τα κυβερνητικά στελέχη.

“Πράσινο φως” άναψε η Κομισιόν προκειμένου η χώρα μας να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία την οποία όμως περίμεναν τα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα, και εντάσσεται στο καθεστώς των χωρών με προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος δίνει ευελιξία από τη μια στην ελληνική κυβέρνηση  για ελιγμούς στη λήψη έξτρα μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας όμως οι βηματισμοί του οικονομικού επιτελείου παραμένουν προσεκτικοί καθώς η χώρα έχει υψηλό χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022.

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι τα εύσημα της οικονομικής πολιτικής παρά τις διαδοχικές κρίσεις- και στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε αγορές και επενδυτές. Ο μήνας σήμα κατατεθέν αποτελεί πλέον ο Αύγουστος.

Τι έδειξε η 14η αξιολόγηση

Η 14η αξιολόγηση ήταν θετική και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τη ρήτρα διαφυγής

Τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024, συνέστησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το «εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου». Η Επιτροπή εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το πάγωμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και το 2023, δεδομένης της «αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής το 2023 θα δώσει τον απαραίτητο «χώρο» στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν άμεσα όταν χρειαστεί. Παράλληλα, θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προς μια αυξανόμενη εστίαση σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα και προς τη «δημοσιονομική σύνεση» που απαιτείται για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο