Τσαβούσογλου: Η απάντηση στην επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μετά την επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο Τσαβούσογλου απάντησε εξοργισμένος και με προκλητικό τρόπο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που προφανώς είχε γνώση της επιστολής, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η επιστολή της ελληνικής πλευράς ήρθε εννέα μήνες αργότερα και σε μία περίοδο που η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση και τις προκλήσεις έναντι της Αθήνας. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι το «Μητσοτάκης… γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά από το Νταβός ότι «κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας».
Τι αναφέρει η ελληνική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Η επιστολή που επέδωσε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτή, απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικοί ισχυρισμοί, ως αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά καταρρίπτει την τουρκική επιχειρηματολογία περί «διασύνδεσης» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.
Τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας. Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας