Οικονομία

Φορολογία: Μεγάλη “ανακούφιση” ένιωσαν οι φορολογούμενοι το 2021

Φορολογία: Μεγάλη “ανακούφιση” ένιωσαν οι φορολογούμενοι το 2021

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Φορολογία: Καλά ήταν τα νέα από το ΟΟΣΑ, καθώς τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε έδειξαν πως η μείωση που υπήρξε στις ασφαλιστικές εισφορές, έφερε μικρότερη επιβάρυνση τους εργαζόμενους της Ελλάδας

Καλά ήταν τα νέα από το ΟΟΣΑ, καθώς τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε έδειξαν πως η μείωση που υπήρξε στις ασφαλιστικές εισφορές, που συμπαρέσυρε ταυτόχρονα και τη νέα φορολογική κλίμακα [η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2020], έφερε μικρότερη επιβάρυνση τους εργαζόμενους της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την περσινή σεζόν στη χώρα μας υπήρξε στη χώρα μας η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο στα φορολογικά βάρη των μισθωτών, τα οποία είναι ασφαλιστικές εισφορές και βάρη.

Είναι ενδεικτικό πως υπήρξε μια πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 0,06% το 2021 στους εργαζόμενους άγαμους χωρίς παιδιά. Στην Ελλάδα όμως είχαν ελάφρυνση 2,23%, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μετά την Τσεχία (-4,12%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιβαρύνσεων είχε φτάσει στο 40,8% το 2017 και από το τότε και μετά η κλιμάκωση ήταν ενδεικτική/ Αρχικά περιορίστηκαν στο 38,9% το 2020, ενώ πέρυσι μειώθηκαν περαιτέρω στο 36,7%.

Από τότε που άλλαξε η φορολογική κλίμακα [2020] η μείωση των επιβαρύνσεων κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, και μάλιστα είχαν εμφανιστεί από Ιούνιο του ίδιου έτους, όπου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, το 2021 οι εισφορές περιορίστηκαν περαιτέρω κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και «πάγωσε» η εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Η μείωση των επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί και το 2022, καθώς από τον Ιούνιο περιορίζονται κατά 0,5 μονάδα οι εισφορές στην επικούρηση. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η μείωση των εισφορών που πραγματοποιήθηκε το 2021 περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει το μέτρο από το 2023.

Στην Ελλάδα, ο μέσος εργαζόμενος είχε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, ήταν 77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 75,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος μεικτός μισθός για έναν άγαμο διαμορφώνεται στα 18.831 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει (μετά από φόρους και εισφορές) περιορίζεται στα 14.608 ευρώ.

Μαζί με τις παροχές που σχετίζονται με τα παιδιά και τις φορολογικές διατάξεις, ο καθαρός μέσος φορολογικός συντελεστής των εργαζομένων για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στην Ελλάδα ήταν 18,1% το 2021, που είναι ο 13ος υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 13,1%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος έγγαμος εργαζόμενος με δύο παιδιά στην Ελλάδα είχε μισθό, μετά από φόρους και οικογενειακές παροχές, 81,9% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με το 86,9% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «μία ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών. Πολιτική που περιλαμβάνει δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments