Ελλάδα: Αποδόμησε τους τούρκικους ισχυρισμούς – Έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Eurokinissi
Η τακτική της Αθήνας, για διεθνοποίηση των προκλήσεων που κάνει η Τουρκία, έχει φέρει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, μιας και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκον έχει φέρει σε… αναβρασμό το τούρκικο πολιτικό επιτελείο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τις αναφορές του στην Τουρκία και τη συμπεριφορά της μπροστά σε ένα διεθνές κοινό, την επικείμενη απόκτηση των F-35 και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος εκτοξεύοντας απειλές κατά της Αθήνας σε διαρκή και μόνιμη βάση και πιέζοντας με τους συνήθης τρόπους του, κάνοντας παραβιάσεις στο Αιγαίο και εκμεταλλευόμενος ανθρώπους πιέζει με το μεταναστευτικό.
Το τελευταίο 24ωρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στη γραμμή Ερντογάν κλιμάκωσε λέγοντας πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».
Επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης, επανέλαβε το αφήγημα, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, για το καθεστώς των νησιών. Η Ελλάδα απάντησε με επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αποδομώντας τις θέσεις της Άγκυρας για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.
Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί τη χώρα μας καθώς με νέες δηλώσεις αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς».
Επιγραμματικά η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Με την επιστολή αυτή απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.
Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας