Πολιτική

Ελευθερία του Τύπου στα χρόνια του Πούτιν

Η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία είχε ήδη πληγεί σοβαρά. Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, η κατάσταση έχει γίνει καταστροφική.

Η ελευθερία του Τύπου, μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία σε όλα τα δυτικά φιλελεύθερα πολιτικά συστήματα, όπως και στο δικό μας, βάλλεται βάναυσα από το αυταρχικό καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Πλέον, δεν θα ήταν λεκτική υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η ενημέρωση των πολιτών έχει γίνει συνώνυμη της αντίστασης, μιας ιδιότυπης πολιτικής αντίστασης που ολοένα και βαθαίνει απέναντι σε ένα καθεστώς, το οποίο συνεχώς διολισθαίνει στην αυταρχική σκλήρυνση.

Η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία είχε ήδη πληγεί σοβαρά. Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, η κατάσταση έχει γίνει καταστροφική.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η εκτίμηση, στη οποία προέβη πριν από λίγες ημέρες η Μη Κυβερνητική Οργάνωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου. Η τελευταία έκθεσή της αναφέρει τα αναρίθμητα και τεράστια εμπόδια κατά την άσκηση της ελευθερίας ενημέρωσης στο ρωσικό έδαφος, την απαγόρευση της προφοράς της λέξης «πόλεμος», την αδυναμία δημοσίευσης ανεξάρτητων ερευνών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ενέκρινε προσφάτως μια τροπολογία, η οποία προβλέπει έως και δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση για δημοσιογράφο που δημοσιεύει «ψευδείς πληροφορίες κατά του ρωσικού στρατού». Ανεξάρτητα ΜΜΕ έκλεισαν το ένα μετά το άλλο, όπως η εμβληματική Novaya Gazeta, η εφημερίδα του Ντμίτρι Μουράτοφ. Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έφυγαν από τη χώρα για να προσπαθήσουν να ενημερώσουν από τον τόπο της πολιτικής αυτοεξορίας τους.

Συνολικότερα, σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο η ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται. Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της θλιβερής λίστας και έπονται άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο