Διεθνή

Ουκρανία: Προέλαση Ρώσων προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Ουκρανία: Προέλαση Ρώσων προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, με την πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας να βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, με την πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας να βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι.

“Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται “σε ασφαλές σημείο”, ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται. “Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί”, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ “επικίνδυνος” ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει “επιδεινωθεί κατά πολύ”.

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Ζελένσκι: “Ξήλωσε” τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας του Χάρκοβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι έδιωξε τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας του Χάρκοβο, ο οποίος “δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης” από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή.

«Ήρθα, είδα και απέπεμψα τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας (του Χάρκοβο), γιατί δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης ήδη από τις πρώτες ημέρες αυτού του πολέμου, αλλά σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του», εξήγησε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μετά την πρώτη του επίσκεψη στην ανατολική Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όλες τις υποδομές ζωτικής σημασίας στο Σεβεροντονέτσκ, περιγράφοντας την κατάληψη της πόλης ως τον “κύριο στόχο” της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments