Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμη θα είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για το νέο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζεται για τη Ρωσία

Κρίσιμη θα είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για το νέο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζεται για τη Ρωσία, αλλά τα πράγματα μόνο εύκολα δε θα είναι, καθώς δεν υπάρχει ενιαίος συνασπισμός των χωρών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αναμένεται αφήσουν για πιο μετά την τελική συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρει το προσχέδιο.

Προσθέτει δε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ «θα αντιμετωπίσουν το θέμα της προσωρινής εξαίρεσης αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατόν».

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

“Καίει” τους 27 το ρωσικό πετρέλαιο – Προς αναζήτηση λύσης για το εμπάργκο

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής σε μία προσπάθεια να συγκεράσει και να “αμβλύνει” τις διαφωνίες στους κόλπους της μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και όπως όλα δείχνουν φαίνεται να προκρίνεται το σταδιακό έως το τέλος του έτους έναντι της πλήρους απαγόρευσης. EUSTOP

Οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας, σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών, τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba” που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments