Οικονομία Άποψη

Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα

Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. «Η έξοδος της Αθήνας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι, και από πολιτικής απόψεως, πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τις Βρυξέλλες». «Πρόκειται για αποτέλεσμα που οφείλεται στις προσπάθειες των πολιτών και στην άριστη συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος είχε τεθεί πριν από κάποια χρόνια και είναι ιδιαίτερης αξίας», πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «φυσικά ο διάλογος της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί, όπως συμβαίνει με την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά θα πρόκειται μια σαφώς πιο χαλαρή, πιο εύκολη φάση».

Τι είχε αναφέρει για το χρέος της χώρας

Καμπανάκι χτύπησε ο Πάολο Τζεντιλόνι προς την Ελλάδα για το χρέος ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εθνικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες. Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος» είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Εξάλλου, σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο