Οικονομία

Καύσιμα τιμές: Μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων

Καύσιμα τιμές: Μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων
Καύσιμα τιμές: Μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων στη βενζίνη βρίσκονται οι καταναλωτές.

Μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων στη βενζίνη βρίσκονται οι καταναλωτές στις τιμές των καυσίμων. Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, υποστηρίζει ότι η τιμή της βενζίνης είναι πιθανόν να σκαρφαλώσει στα 2.50 ευρώ. Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στον Αnt1, ανέφερε ότι «ξεκίνησε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και θα πρέπει να δούμε και τις τιμές στα διυλιστήρια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Σήμερα, όπως είπε, τα ελληνικά διυλιστήρια  πουλάνε την αμόλυβδη 2,16 ευρώ και 1,70 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. «Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα 10% που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δηλαδή η εταιρεία, το πρατήριο κι ο μεταφορέας. Άρα η τιμή θα πρέπει να είναι για τον καταναλωτή στα 2,36 για την αμόλυβδη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το προσεχές διάστημα

Στη συνέχεια προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,50 και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο μειώνεται ο τζίρος των πρατηρίων.

Ποια σενάρια εξετάζονται από την κυβέρνηση

Επέκταση ενδεχομένως και διεύρυνση του επιδόματος καυσίμων. Η επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης είναι πιθανόν να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ίσως αυξηθεί, ενώ για το fuel pass, την επιδότηση δηλαδή των 30-50 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα, εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου για ένα ακόμη τρίμηνο και ενδεχομένως η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά όπως μια έξτρα επιδότηση στα καύσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, πωλούσαν ντίζελ κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments