Πολιτική

Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ: Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ: Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους, έστειλε ο πρωθυπουργός

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θ’ ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο κορυφαίο όργανο της Ευρώπης

Η Σύνοδος Κορυφής έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.  Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ενα πακέτο το οποίο όπως γνωρίζετε συζητείτο εδώ και εβδομάδες αλλά βρήκαμε κοινό τόπου λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες κάποιων κρατών μελών. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην ΕΕ και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως του είπε ότι πολιτική ίσων αποστάσεων, δεν νοείται.

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον τούρκο πρόεδρο σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στην Τουρκία. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.

Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο