Κεραμέως: Ο νέος νόμος – πλαίσιο φέρνει την αποκέντρωση στα πανεπιστήμια
Στο νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Ο νέος νόμος – πλαίσιο, φέρνει την αποκέντρωση στα πανεπιστήμια και δίνει σημαντικές αρμοδιότητες στα ιδρύματα, τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε η υπουργός, δίδεται η δυνατότητα σε κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια να υλοποιούν κοινά προγράμματα με ελληνικά Πανεπιστήμια. Η συνεργασία αυτή, συνέχισε, θα αναβαθμίσει σημαντικά τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ανοίγει νέους ορίζοντες για τους Έλληνες φοιτητές, που θα μπορούν πια να κάνουν και ένα δεύτερο πτυχίο.
Κι όμως, η Κεραμέως δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις
Από τη πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης του νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε, μεταξύ πολλών άλλων, την Κυβέρνηση και την κ. Νίκη Κεραμέως προσωπικά ότι επιχειρεί, μεταξύ πολλών άλλων, γράφει ο Μανώλης Σταυρουλάκης στο pagenews.gr, να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια της Χώρας.
Υποστηρίχθηκε κατ’ επανάληψιν ότι τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις στα ΑΕΙ βάζει το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η απόφαση για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι υψώθηκαν κατακόρυφα και η Υπουργός κατηγορήθηκε ότι προετοιμάζεται να επαναφέρει τη σχολική ποδιά, όπως υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην προσπάθεια της κ. Ν. Κεραμέως να συντηρητικοποιήσει ακόμη περισσότερο το νομικό καθεστώς των ΑΕΙ.
Ωστόσο, λανθασμένα και επιπόλαια χρησιμοποιείται ο όρος «κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων». Το ενιαίο ψηφοδέλτιο για εκλογή εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4009/2011. Συνεχίστηκε με το νόμο Γαβρόγλου το 2018 και συνεχίζεται με το νόμο – πλαίσιο της κ. Κεραμέως. Μάλιστα, όπως τόνισε σχετικά η κ. Κεραμέως, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι ελεύθεροι να συγκροτούν συλλόγους.
Δεν μας είναι γνωστό αν το Υπουργείο σκέπτεται να επαναφέρει τη σχολική ποδιά. Αυτό όμως που είναι βέβαιον είναι ότι δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις. Μια προσεκτική ανάγνωση του νόμου θα αρκούσε για να μην αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση εκτεθειμένη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας