Κόσμος

Η Ανατολική Μεσόγειος στη δίνη της τουρκικής προκλητικότητας

Η Ανατολική Μεσόγειος στη δίνη της τουρκικής προκλητικότητας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ανομικής συμπεριφοράς του εξ Ανατολών γείτονα προβληματίζουν εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς παράγοντες και υπερεθνικές οντότητες (=Ευρωπαϊκή Ένωση)

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ανομικής συμπεριφοράς του εξ Ανατολών γείτονα προβληματίζουν εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς παράγοντες και υπερεθνικές οντότητες (=Ευρωπαϊκή Ένωση). Η επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας δεν υπονομεύει μόνο τις σχέσεις της Χώρας μας με την Άγκυρα, αλλά επεκτείνεται και θέτει το ζήτημα των επιπτώσεων της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αποκλειστική προσκόλληση σε μόνο τα εθνικά μας δίκαια μπορεί, ενίοτε, να οδηγήσει σε εθνοκεντρικούς επαραχιωτισμούς, που χάνουν από το οπτικό πεδίο τους το συνολικότερο αυτό ζήτημα. Το δένδρο δεν συμπίπτει με το δάσος. Καμιά φορά, το κρύβει. Κι η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι έχει να διδάξει επ’ αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό, ορθά η παρούσα Κυβέρνηση, ως εθνική κυβέρνηση κράτους – μέλους της ΕΕ, έθεσε βασικά θέματα στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυριότερα, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, την ενέργεια και την άμυνα, καθώς και το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσική Ομοσπονδίας. 

Βέβαια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα. Όφειλε, όμως, όπως ευτυχώς έπραξε, να επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. 

Επιτυχώς υπογράμμισε ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οικονομικά οι πολίτες, και επανέλαβε την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με δεδομένη ωστόσο την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο: 

Δεν είναι, βέβαια, ανακριβές ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της Εθνικό Σχέδιο στήριξης που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 80%.

Το ουσιαστικότερο, όμως, είναι ότι η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμπεριφέρεται αυτιστικά, αδιαφορώντας για τον διεθνές περίγυρο, το οποίο επηρεάζει και, κυρίως, επηρεάζεται από αυτό. Με αυτόν διατηρεί σχέσεις αλληλοτροφοδότησης και αλληλεξάρτησης σε έναν κόσμο αυξημένης πολυπλοκλότητας. Κι η Χώρα μας βρίσκεται σε έναν πραγματικό κρίσιμο  γεωπολιτικά χώρο, την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δέχεται ποικιλόμορφους κραδασμούς από τις πρόσφατες εξελίξεις. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments