Πολιτική

Γιατί δικαιώνεται ο Κ. Μητσοτάκης από την γερμανική καταδίκη της Τουρκίας;

Γιατί δικαιώνεται ο Κ. Μητσοτάκης από την γερμανική καταδίκη της Τουρκίας;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πλέον ραγδαίες. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων συμβαίνουν γεγονότα, που δεν σπουδαιολογούνται, στο βαθμό τουλάχιστον που θα τους έπρεπε.

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πλέον ραγδαίες. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων συμβαίνουν γεγονότα, που δεν σπουδαιολογούνται, στο βαθμό τουλάχιστον που θα τους έπρεπε. Έχουμε πραγματικά αναλογισθεί τα σημαινόμενα της καταδίκης της Τουρκίας από την Γερμανία σε διπλωματικό και ευρύτερο διεθνοπολιτικό επίπεδο;

Κατά πρώτον, σε ό,τι αφορά τον χρόνο της αντίδρασης της Γερμανικής Καγκελαρίας, είναι στ’ αλήθεια αξιοπρόσεκτο το ότι χρειάσθηκε μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δηλαδή η γερμανική Κυβέρνηση, για να καταδικάσει, διά στίματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Δεύτερον, μα κάθε άλλο παρά δευτερεύον, η Γερμανία καταδίκασε τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επεχείρησε ανερυθρίαστα να αμφισβητήσει την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Επιπλέον, η τοποθέτηση αυτή συνιστά σαφή απομάκρυνση και αποστασιοποίηση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων, τον περίφημο «ισαποστακισμό»,  ζήτημα που έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Γερμανό ομόλογό του στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα  στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, η Γερμανία, καίτοι βεβαίως νομικά ισότιμη με τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα από απόψεως ιστορικής βαρύτητας, θεσμικού βάρους, οικονομικής ισχύος και γεωπολιτικού ρόλου στο επίπεδο της ευρωενωσιακής θεσμικής αρχιτεκτονικής. Συνιστά, μαζί την Γαλλία, τον κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, του γαλλογερμανικού άξονα, γύρω από τον οποίο αρθρώθηκε κατά βάση η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε κατακλείδα, η Γερμανία υπενθύμισε στον εκ Ανατολών γείτονα ότι η επίλυση διαφορών γίνεται νοητή μόνον επί τη βάσει των αρχών και των κανόνων του δημοσίου διεθνούς δικαίου και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης.

«Δεν τον ξέρετε καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είχε δηλώσει, σε μάλλον ανυποψίαστη στιγμή, η αδελφή του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Και πράγματι, τώρα τον μαθαίνουν καλύτερα ως διεθνή παίκτη, ο Ερντογάν και το καθεστώς του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments