Ελλάδα

Μωβ μέδουσες: Σε αυτά το σημεία υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση [pic]

Μωβ μέδουσες: Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να βρει κάποιος το φετινό καλοκαίρι είναι να νιώσει το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες

Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να βρει κάποιος το φετινό καλοκαίρι είναι να νιώσει το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες και γι’ αυτό οι γονείς με παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις θάλασσες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η επαφή με το ανθρώπινο σώμα θα είναι αρκετά επώδυνο, καθώς τα πλοκάμια τους έχουν την ουσία νευροτοξίνη.

Μάλιστα το iNaturalist, μέσω ενός χάρτη, καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν εμφανιστεί σε ποσότητα τη φετινή σεζόν, ειδικά το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό, όπου εκεί μαζεύονται αρκετοί λουόμενοι.

Φέτος το καλοκαίρι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στα παρακάτω σημεία:

Παραλία Καβούρι Ακτή Βουλιαγμένης Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι) Παραλία Νησάκι Λαυρίου Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Βραυρώνα Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

Εξάπλωση σε όλο το Ιόνιο – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας «οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα αρχίσει να εντείνεται ειδικά στο Ιόνιο.

Από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο