Ελλάδα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Στις πολύ ψηλές θέσεις η Ελλάδα στην καθαρότητα των νερών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Στις πολύ ψηλές θέσεις η Ελλάδα στην καθαρότητα των νερών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Οι ελληνικές θάλασσες είναι διάσημες παγκοσμίως ως προς την καθαρότητα τους, κάτι που αποδείχθηκε και στην έκθεση του ΕΟΠ

Οι ελληνικές θάλασσες είναι διάσημες παγκοσμίως ως προς την καθαρότητα τους και όλα αυτά τα χρόνια οι ξένοι τουρίστες μένουν κάτι παραπάνω από εντυπωσιασμένοι και μάλιστα αυτό πιστώθηκε και σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος [ΕΟΠ].

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών υδάτων έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των τοποθεσιών κολύμβησής του κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές». Η ετήσια έκθεση για τα νερά όπου μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο εξέτασε σχεδόν 22.000 σημεία στην ενδοχώρα και τις παράκτιες περιοχές στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με σχεδόν άριστο ποσοστό [95,5%], αλλά δύο χώρες βρίσκονται από πάνω της. Την κορυφή της λίστας κατέχει η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών του Achensee στο Τιρόλο και της σμαραγδένιας απόχρωσης Weissensee στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται ως «άριστα».

Αμέσως μετά στον βαθμολογικό πίνακα βρίσκονται τέσσερα μεσογειακά φαβορί για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες όπου περισσότεροι από 9 στους 10 τοποθεσίες έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο. 10, με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα. Η Γαλλία ακολουθεί πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5%.

Το κολύμπι σε νερά που κατατάσσονται ως φτωχά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ενώ, εάν το νερό καταποθεί, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι ή διάρροια. Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν για όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο, με μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί φτωχές για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης που εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εξαιρετικών τοποθεσιών να αυξάνεται συνεχώς από τότε. Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας του νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των τοποθεσιών που αξιολογήθηκαν.

Τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης

1. Αυστρία (97,7%)

2. Μάλτα (96,6%)

3. Ελλάδα (95,8%)

4. Κροατία (95,7%)

5. Κύπρος (93,3%)

6. Δανία (91,9%)

7. Γερμανία (90,4%)

8. Βουλγαρία (89,8%)

9. Λιθουανία (89,2%)

10. Πορτογαλία (88,5%)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments