Διεθνή

Οι Άλπεις πρασινίζουν – Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Οι Άλπεις πρασινίζουν – Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Πηγή Φωτογραφίας: srf.ch

Οι Άλπεις γίνονται όλο και πιο πράσινες

Υψηλότερες θερμοκρασίες, λιγότερο χιόνι. Αυτό έχει συνέπειες για τη βλάστηση – και μακροπρόθεσμα και για τη βιοποικιλότητα.

Οι  Άλπεις χάνουν το “παραδοσιακό” λευκό χρώμα τους και γίνονται όλο και πιο πράσινες.

Αυτό φαίνεται από την αξιολόγηση δορυφορικών εικόνων από τα έτη 1984 έως 2021, από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Βασιλείας και της Λωζάνης.

Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, περισσότερα φυτά αναπτύσσονται πάνω από τη γραμμή των δέντρων (περίπου 2000 μέτρα) από ό, τι πριν. Τα τρία τέταρτα της περιοχής έχουν ήδη γίνει πιο πράσινα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι υψηλότερες περιοχές στις Άλπεις που δεν καλύπτονται από παγετώνες καλύπτονται όλο και περισσότερο από βλάστηση.

Οι συνέπειες

«Τα πιο πράσινα βουνά αντανακλούν λιγότερο ηλιακό φως και, ως εκ τούτου, οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας – και ως εκ τούτου σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης. Είναι ένας φαύλος κύκλος», λέει η συγγραφέας της μελέτης Sabine Rumpf από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Αυτές είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα: 

Σε μέρη όπου δεν υπήρχε ή σχεδόν καθόλου βλάστηση, περισσότερα φυτά εγκαθίστανται τώρα. Επιπλέον, τα φυτά που βρίσκονται παραδοσιακά σε αυτό το υψόμετρο γίνονται μεγαλύτερα και πυκνότερα. Και τα είδη που συνήθως εμφανίζονται σε χαμηλότερα υψόμετρα τώρα αναπτύσσονται επίσης σε υψηλότερα υψόμετρα και μπορεί να εκτοπίσουν τα παραδοσιακά φυτικά είδη εκεί – επειδή αναπτύσσονται ταχύτερα.

Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα:

«Τα είδη που ειδικεύονται στα ψηλά βουνά δεν είναι πολύ ανταγωνιστικά», λέει η καθηγήτρια Rumpf. Ωστόσο, δεν υποθέτει μια πολύ ταχεία αλλαγή στη βιοποικιλότητα – «είναι μάλλον μια τάση που απειλεί για το μέλλον». Αυτό σημαίνει ότι τα προγονικά φυτικά είδη στα ψηλά βουνά δέχονται αυξανόμενη πίεση από είδη που αυξάνονται από χαμηλότερα υψόμετρα και θα μπορούσαν εν μέρει να εξαφανιστούν μακροπρόθεσμα – κάτι που φυσικά έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments