Κόσμος

Σολτς: Έτοιμη η Γερμανία να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία

Τα πρώην σοβιετοκρατούμενα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, τα οποία είναι πλέον μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα αν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία

Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τρίτη, ανταποκρινόμενος σε επανειλημμένα αιτήματα της Βαλτικής χώρας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία, η οποία ηγείται μιας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, είχε αυξήσει το μέγεθος της ανάπτυξής της από 550 σε 1.000 στρατιώτες.

Τα πρώην σοβιετοκρατούμενα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, τα οποία είναι πλέον μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα αν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, έχουν ζητήσει περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία ταξιαρχιών για την αντικατάσταση των σημερινών μονάδων.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας και να την εξελίξουμε σε μια ισχυρή ταξιαρχία μάχης που μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτρεπτικά όσο και να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης», δήλωσε ο Σολτς, δίπλα στους τρεις ηγέτες της Βαλτικής.

Οι ταξιαρχίες έχουν συνήθως περίπου 4.000 στρατιώτες.

«Αυτό που είναι σημαντικό και για εμάς είναι να συζητήσουμε πώς θα απαντήσουμε στη ρωσική επίθεση κάνοντας τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Πρόεδρος της Λιθουανίας: Η ρωσική απειλή δεν θα εξαφανιστεί

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Νάουσεντα δήλωσε: «Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει πλέον ψευδαισθήσεις για τη Ρωσία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρωσική απειλή δεν θα εξαφανιστεί.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος ή συνεργασία ούτε κατευνασμός με αυτό το έθνος που συνεχίζει να τρέφει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του», είπε.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάχα Κάλας δήλωσε: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον επιτιθέμενο ότι το ΝΑΤΟ έχει όχι μόνο τη βούληση αλλά και την ικανότητα να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς του».

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την ανατολική πλευρά του τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Το 2017, τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης αναπτύχθηκαν στις τρεις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συγκροτήσει τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο