Σουηδία: “Επιβίωσε” με μία ψήφο η κυβέρνηση της πρότασης μομφής
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επέζησε από την ψηφοφορία πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, με την πρωθυπουργό να προαναγγέλλει παραίτηση σε περίπτωση υπερψήφισης, κάτι που θα περιέπλεκε τις προσπάθειές της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία εμποδίζει τις ελπίδες τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο χώρες φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.
Το ανεξάρτητο μέλος του κοινοβουλίου Αμινέ Κακαμπάβε, η οποία είναι ιρανικοκουρδικής καταγωγής, απείχε από την ψηφοφορία για την πρόταση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον για το αυξανόμενο έγκλημα συμμοριών.
Χωρίς την ψήφο της Κακαμπάβε, η πρόταση μομφής κέρδισε την υποστήριξη μόνο 174 μελών του κοινοβουλίου, κατά μία λιγότερη από τις απαιτούμενες 175 που χρειάζονταν για να ψηφιστεί.
Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είχε πει ότι η κυβέρνησή της μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών θα παραιτηθεί εάν ο υπουργός της καταψηφιζόταν.
Η Σουηδία έχει αντιμετωπίσει την αυξανόμενη βία των συμμοριών τα τελευταία χρόνια, για την οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί τις γενναιόδωρες πολιτικές μετανάστευσης και τη χαλαρή πρόληψη του εγκλήματος υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.
Μέχρι στιγμής φέτος, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς και τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Σουηδία έχει μετατραπεί από τον χαμηλότερο αριθμό θανατηφόρων πυροβολισμών κατά κεφαλήν στην Ευρώπη σε έναν από τους υψηλότερους.
Η Κακαμπάβε, η ίδια πρώην μαχήτρια των Κούρδων Πεσμεργκά, είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι θα βοηθούσε την κυβέρνηση εάν επιβεβαίωνε ότι «υποστηρίζουμε τους Κούρδους και οι άνθρωποι από αυτές τις οργανώσεις που έρχονται στη Σουηδία δεν είναι τρομοκράτες».
Την Τρίτη στο κοινοβούλιο,η Κακαμπάβε επέκρινε τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εναντιώθηκε στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πίεσε τη Στοκχόλμη να προσαρμόσει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι της Σουηδίας στα αιτήματά του.
Απευθυνόμενη στους συναδέλφους της βουλευτές, είπε: «Σε αυτή την αίθουσα αποφασίζονται οι σουηδικοί νόμοι, όχι στην Άγκυρα».
Η ίδια ήταν που έσωσε Άντερσον και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λίγο μετά από μόλις μία ημέρα στην εξουσία.
Η Άντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Κόμμα της Συριακής Δημοκρατικής Ένωσης, μια κουρδική ομάδα. Η Τουρκία θεωρεί ότι το κόμμα είναι μέρος του PKK, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Η Σουηδία διαφωνεί ότι το συριακό κόμμα, ή πολλές άλλες κουρδικές ομάδες, είναι μέρος του PKK. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον τότε είπαν ότι ήταν «απαράδεκτο» να θεωρούνται τρομοκράτες οι υποστηρικτές του συριακού κόμματος.
«Η συμφωνία που είναι από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο γραμματέας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Τομπίας Μπάουντιν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας