Πολιτική

Τσίπρας: Κοιμόμασταν και ξυπνάγαμε με το άγχος της χρεοκοπίας

Τσίπρας: «Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά στην Ελλάδα, που τα μνημονιακά χρόνια υπήρχε αφαίμαξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά στην Ελλάδα, που τα μνημονιακά χρόνια υπήρχε αφαίμαξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε τα εξής: «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό», δήλωσε μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην Νέα Εποχή» που διοργανώνουν το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

Για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η «εικόνα δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η κλιμάκωση αποτυπώνει και τη στρατηγική αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Προφανώς την ευθύνη την έχει η τουρκική πλευρά, η οποία βρίσκεται σε οικονομική δίνη και θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Πρώτη φορά έχουμε αυτή την ένταση με τους συμμάχους μας να λένε Βρείτε τα. Αν κάτι συμβεί ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας».

Τσίπρας: «Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση»

«Η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά σε όσους δεν εμβολιάστηκαν». Τόνισε, ακόμη, ότι απαιτούνται «κίνητρα για τους νέους γιατρούς για να μένουν στη χώρα μας. Νέα παιδιά τα σπουδάζει το σύστημα και φεύγουν έξω». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο που «περιλαμβάνει και τη μισθολογική αναβάθμιση και κίνητρα».

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του: «Εγώ που είμαι 3 φορές εμβολιασμένος έχω αντισώματα; Αρα και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πρέπει να κάνει τεστ πριν χειρουργήσει. Εχω απόλυτη αντίθεση με τη συμπεριφορά όσων δεν εμβολιάστηκαν αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ενας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα.

«Ανήθικο να κατακρεουργήσουμε κι άλλο τον δημόσιο τομέα»

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης στο σύστημα υγείας, τόνισε τα εξής: «Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο