Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Αυτό τον οπλισμό στείλαμε στην Ουκρανία

Παναγιωτόπουλος: Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε πως το ΝΑΤΟ έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του έναντι της Ρωσίας

Το οπλικό υλικό που έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανέλυσε στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε πως το ΝΑΤΟ έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του έναντι της Ρωσίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως ενδέχεται να αμφισβητηθεί και η εθνική κυριαρχία και άλλων κρατών πέραν της Ουκρανίας.

Υπάρχει ανησυχία για απειλή της Ρωσίας

«Το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει μέτρα κλιμάκωσης της αντίδρασης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στην Βουλγαρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια όπλα στέλνει στην Ουκρανία η Ελλάδα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο είπε πως ότι έχει δοθεί προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αφορά σε κρίσιμο εξοπλισμό. «Εξήγησα πως δημιουργήθηκαν τα αποθέματα, με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα, χωρίς να κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ», είπε και ανέφερε για το υλικό που έχει αποσταλεί:

  • Τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πυροβόλα
  • Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλιοστών
  • Λίγους αντιαρματικούς πυραύλους
  • Εκτοξευτές

«Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε. Αναρωτήθηκαν πολλοί γιατί εξοπλίζεται η Ουκρανία. Για τον ίδιο που εξοπλίζεται και η Ελλάδα. Γιατί όταν κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο την γλώσσα ισχύος όπλων και κάνουν χρήση αυτής είτε για αντιμετώπιση εμπλοκής ή αποτροπή πρέπει και οι χώρες που είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό να κάνουν το ίδιο», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο