Κόσμος

Ελιζέ: Η Γαλλία δεν έχει καμία διάθεση παραχωρήσεων στη Ρωσία

Ελιζέ: Η Γαλλία δεν έχει καμία διάθεση παραχωρήσεων στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: anadolou

Οι "διευκρινίσεις" δόθηκαν μέσω προεδρικού αξιωματούχου, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν αναφορές του Εμάνουελ Μακρόν περί μη "ταπείνωσης" της Ρωσίας

 Η Γαλλία δεν είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία και θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά των δυνάμεων εισβολής της Μόσχας με την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε την Παρασκευή ένας Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για τη στάση του.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί από την Ουκρανία και τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους μετά από συνεντεύξεις όπου ανέφερε  ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία, ώστε όταν τελειώσουν οι μάχες να υπάρξει διπλωματική λύση.

“Όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε μια ουκρανική νίκη. Θέλουμε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έχει μιλήσει τακτικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αν και δεν είχε καμία απτή επιτυχία.

“Δεν υπάρχει πνεύμα παραχώρησης προς τον Πούτιν ή τη Ρωσία σε αυτά που λέει ο πρόεδρος. Όταν του μιλάει απευθείας, δεν είναι συμβιβασμός, αλλά το να πούμε πώς βλέπουμε τα πράγματα”, είπε ο αξιωματούχος.

Η Γαλλία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ορισμένα από τα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας είναι έτοιμα να εξαχθούν, είπε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε στη διάθεση των μερών ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού με απόλυτη ασφάλεια», τόνισε χωρίς ωστόσο να  διευκρινίσει ποια θα ήταν αυτή η βοήθεια.

Η Μαύρη Θάλασσα, όπου βρίσκεται η Οδησσός, είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή σιτηρών, πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Τα νερά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία.

Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν να ταξιδέψουν από τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο (πριν από την εισβολή της Ρωσίας).

Υπερασπιζόμενος τη θέση του Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση στον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι ήταν βασικός υποστηρικτής των κυρώσεων και παρείχε ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ορισμένοι εταίροι της Ανατολής και της Βαλτικής στην Ευρώπη βλέπουν ότι ο Μακρόν διατηρεί ανοιχτό τον διάλογο με τον Πούτιν υπονομεύει τις προσπάθειες να τον ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρουμανία και τη Μολδαβία στις 14-15 Ιουνίου για να δείξει τη στήριξη της Γαλλίας σε δύο από τις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες σε γεγονότα στην Ουκρανία.

Η Γαλλία έχει περίπου 500 στρατιώτες στο έδαφος της Ρουμανίας και ανέπτυξε ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος ως μέρος μιας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ που ηγείται εκεί. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα για να υπογραμμίσει τη δέσμευση του Παρισιού στη συμμαχία.

Ο Μακρόν δεν έχει πάει στο Κίεβο για να προσφέρει συμβολική πολιτική υποστήριξη, όπως άλλοι ηγέτες της ΕΕ και η Ουκρανία τον ήθελε. Ο προεδρικός αξιωματούχος δεν απέκλεισε μια επίσκεψη Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments