Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Η Γαλλία “επιστρέφει” στις κάλπες – Η αριστερά του Μελανσόν “απειλεί” την πλειοψηφία Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Η Γαλλία “επιστρέφει” στις κάλπες – Η αριστερά του Μελανσόν “απειλεί” την πλειοψηφία Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: france24

Περίπου 49 εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών - Την Κυριακή 19 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση Μακρόν - Μελανσόν με "έπαθλο" την Εθνοσυνέλευση

Επιστροφή στις κάλπες, σχεδόν δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, για εκατομμύρια Γάλλους ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μέσα από τις οποίες θα προκύψει η νέα σύνθεση της εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών.

Περίπου 49 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ο δεύτερος και τελικός γύρος της οποίας αναμένεται την επόμενη Κυριακή, 19 Ιουνίου.

Όσο για τους υποψηφίους βουλευτές που διεκδικούν την ψήφο των συμπατριωτών τους, εκείνοι είναι συνολικά 6.293.

Ποιοι “προκρίνονται” στον δεύτερο γύρο

Προκειμένου να μπορέσει να εκλεγεί κανείς από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων. Θα πρέπει όμως, επιπλέον, αυτές οι ψήφοι που εξασφάλισε να αντιστοιχούν και στο τουλάχιστον 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια του.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η εκλογή βουλευτών από τον πρώτο γύρο είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη Γαλλία.

Από την άλλη πλευρά, όσοι εκ των υποψηφίων καταφέρουν την πρώτη Κυριακή να εξασφαλίσουν τις ψήφους του τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά τους περνούν εν συνεχεία στον δεύτερο γύρο.

Με άλλα λόγια, στον δεύτερο γύρο θα μπορούσαν να περάσουν δύο, τρεις ή και περισσότεροι υποψήφιοι ανά εκλογική περιφέρεια.

Η πλειοψηφία και οι συνασπισμοί δυνάμεων

Σε επίπεδο κομμάτων τώρα, ή πιο σωστά σε επίπεδο κομματικών συνασπισμών, για να μπορέσει ένα κομματικό μπλοκ να έχει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες σε σύνολο 577.

Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, στην απερχόμενη εθνοσυνέλευση, η ομάδα υπό τον Εμανουέλ Μακρόν έχει 347 έδρες, η ομάδα υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν έχει κάτω από 75 έδρες, η ομάδα γύρω από τους Ρεπουμπλικάνους έχει περίπου 120 έδρες και η παράταξη της Μαρίν Λε Πεν (η οποία παίρνει μέρος και στις βουλευτικές εκλογές του 2022 ως υποψήφια για μια έδρα στην εθνοσυνέλευση, στο Πα-ντε-Καλέ στον βορρά) μόλις έξι έδρες.

Ωστόσο πλέον, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που ξεκινούν σήμερα, έχουν αλλάξει και οι κομματικοί συνασπισμοί.

Τα κόμματα της αριστεράς (μεταξύ αυτών Η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα κ.ά.) κατεβαίνουν σε κοινό μέτωπο, εκείνο της επονομαζόμενης Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Σοσιαλιστικής Ενότητας ή Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Σοσιαλιστικής Ένωσης (NUPES), υπό τον 70χρονο Ζαν Λικ Μελανσόν, η υψηλή επίδοση (22%) του οποίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου Απριλίου τον έχει πια επαναφέρει στο επίκεντρο των γαλλικών πολιτικών εξελίξεων ως διακριτό πόλο ικανό να κοντράρει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αλλά και ο Μακρόν από την πλευρά του, έχει πια προχωρήσει στη σύμπηξη ενός δικού κομματικού συνασπισμού με την ονομασία Ensemble! (Μαζί!).

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, εκείνες παρουσιάζουν τους δύο συνασπισμούς NUPES και Ensemble! να κοντράρονται για την πρωτιά, με την ομάδα του Μελανσόν να πολλαπλασιάζει τις έδρες της (που εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις 200 φτάνοντας ως τις 230) και την ομάδα του Μακρόν να διατηρεί μεν ένα σαφές προβάδισμα σε έδρες (συγκεντρώνοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις σταθερά πάνω από 250) που όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην αποδειχθούν αρκετές (τουλάχιστον 289 δηλαδή) για την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.

Η πρωθυπουργία

Ο Μελανσόν από την πλευρά του ελπίζει πως μια πολύ καλή επίδοση θα του ανοίξει τον δρόμο προκειμένου εκείνος να γίνει πρωθυπουργός, υποχρεώνοντας έτσι τον πρόεδρο Μακρόν σε μια μάλλον άβολη και πολιτικά δύσκαμπτη συγκατοίκηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για την ιστορία, μια τέτοια συγκατοίκηση θα θύμιζε την περίοδο 1997 – 2002 κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε υποχρεωθεί να έχει δίπλα του ως πρωθυπουργό τον Λιονέλ Ζοσπέν των Σοσιαλιστών, με την υποσημείωση πως οι άλλοτε κραταιοί Σοσιαλιστές έχουν πλέον πάρει θέση (μάλλον απρόθυμα) στο πλευρό του Μελανσόν.

Ρυθμιστής

Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει κανένα από τα δυο μεγάλα κομματικά στρατόπεδα καθαρή πλειοψηφία, ούτε εκείνο της NUPES, ούτε εκείνο της Ensemble!, ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (όπως ονομάζεται πια η δεξιά των Σιράκ – Σαρκοζί).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments