Κόσμος

Χαραμάδα ελπίδας για την επισιτιστική κρίση: Εξαγωγές έστω και μετ’ εμποδίων ουκρανικών σιτηρών

Συνομιλίες της Ουκρανίας με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει δύο διαδρομές μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας για να εξάγει σιτηρά και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν και τα σημεία συμφόρησης έχουν επιβραδύνει την αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου.

Ο Ντμίτρο Σενίκ είπε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και αναφέρει πως  περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών της  που είναι αποθηκευμένοι σε εδάφη της που ελέγχει, προσπαθεί να τα εξάγει μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η Ουκρανία βρισκόταν σε συνομιλίες με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων, είπε ο Σενίκ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσα σιτηρά έχει ήδη μετακινηθεί ή θα μετακινηθούν μέσω αυτών των δρομολογίων.«Αυτές οι διαδρομές δεν είναι τέλειες γιατί δημιουργούν ορισμένα σημεία συμφόρησης, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αναπτύξουμε αυτές τις διαδρομές στο μεταξύ», είπε στο Reuters στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής για την ασφάλεια της Ασίας στη Σιγκαπούρη.

Το ουκρανικό σιδηροδρομικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά από αυτό των Ευρωπαίων γειτόνων του, όπως η Πολωνία, επομένως το σιτάρι πρέπει να μεταφερθεί σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα, όπου δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις μεταφοράς ή αποθήκευσης.

Η εκ νέου δρομολόγηση σιτηρών στη Ρουμανία περιλαμβάνει τη σιδηροδρομική μεταφορά σε λιμάνια του ποταμού Δούναβη και τη φόρτωση φορτίων σε φορτηγίδες για απόπλου προς το λιμάνι της Κωνστάντζας, μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία

Η Μόσχα, αρνείται ότι έπληξε πολιτικούς και αγροτικούς στόχους, κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και τις θαλάσσιες νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία για τη μείωση των εξαγωγών τροφίμων και την αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στις διαδικασίες της συνάντησης της Σιγκαπούρης, του διαλόγου Shangri-La. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy μίλησε στους αντιπροσώπους μέσω σύνδεσης βίντεο το Σάββατο, λέγοντάς τους ότι η υποστήριξη των εθνών τους ήταν κρίσιμη όχι μόνο για να νικηθεί η ρωσική εισβολή, αλλά και για να διατηρηθεί η τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο