Ελλάδα

Γιώργος Τράγκας: Με αυτόν τον τρόπο έφτασε στη “Λίστα Λαγκάρντ”

Γιώργος Τράγκας: Σε μια μεγάλη ανάλυση προχώρησε κρατικός λειτουργός, ο οποίος έχει την πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα

Σε μια μεγάλη ανάλυση προχώρησε κρατικός λειτουργός, ο οποίος έχει την πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα και έκανε εκτενή αναφορά για τα οικονομικά στοιχεία για την τεράστια περιουσία του.

«Ο Γιώργος Τράγκας είχε ελεγχθεί επτά-οκτώ φορές από το ΣΔΟΕ και την αρμόδια Αρχή για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή ύστερα από αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Σε μια από αυτές (για τη βίλα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας) είχε δηλώσει ως τιμή αγοράς το 10% της πραγματικής, χρησιμοποιώντας για την αγορά του ακινήτου αξίας 1.200.000 ευρώ μια βρετανική offshore εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Τότε υπήρξε «έφοδος» σε δικηγορικό γραφείο στο Νησί των Φαιάκων για να βρεθεί το τρικ αποφυγής φόρου. Υπήρξαν ακόμη έλεγχοι για πώληση αθλητικής εφημερίδας, όπου και πάλι φαίνεται να δηλώθηκαν κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και για κατάθεση της τάξης του 1.000.000 ευρώ που έκανε στη γαλλική τράπεζα ΒΝΒ Baribas, όπου έχουν βρεθεί και άλλες ύποπτες συναλλαγές συναδέλφων του» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» κρατικός λειτουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία, και όχι μόνο, του 72χρονου δημοσιογράφου.

Μαρτυρίες για εκβιασμούς

Ο ίδιος κρατικός λειτουργός συνεχίζει: «Σε μια-δυο περιπτώσεις είχαν υπάρξει μετακινήσεις ελεγκτών των οικονομικών στοιχείων του που είχαν προκαλέσει ερωτηματικά για τον χρόνο που έγιναν. Ακόμη είχε καταδικαστεί αρχικά (σ.σ. σε αρκετές περιπτώσεις είχε απαλλαγεί) με «τρύπες» που ξεπερνούσαν πολλές φορές τα 10 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο εμφάνιζε παραστατικά εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και κυρίως πώλησης ΜΜΕ που ήταν στην ιδιοκτησία του. Ελεγχοι υπήρξαν μετά και την αναφορά του ονόματός του στη «Λίστα Λαγκάρντ» και στα «Panama Papers», χωρίς συνέχεια».

Οσον αφορά τις καταγγελίες στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος που συνέταξε το 60σέλιδο πόρισμα για τις ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων, τονίζει ότι «υπήρξαν άτυπες μαρτυρίες δεκάδων ιδιωτών – πολλοί από αυτούς με αυτοπρόσωπη παρουσία – από τον ναυτιλιακό, εμπορικό και ασφαλιστικό χώρο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έπεφταν θύματα εκβιασμού ύστερα από υπαινικτικά δημοσιεύματα για «παρανομίες» τους, ενώ φέρεται να υπήρξαν ορισμένες έμμεσες απειλές από την πλευρά για ενεργοποίηση φορολογικών ελέγχων.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν στους ελεγκτές και βίντεο από τις εκπομπές του ή αποκόμματα εντύπων που αποτυπώνονται οι υπαινιγμοί κατά συγκεκριμένων επιχειρήσεων που αποτέλεσαν τη βάση παρασκηνιακών συνεννοήσεων. Κάποιοι υποστήριξαν ότι έδιναν για μία τουλάχιστον τριετία «μηνιάτικα», ορισμένες φορές και με τη μορφή διαφημιστικών δαπανών, της τάξης των 30.000 και 60.000 ευρώ.

Δεχθήκαμε αυτές τις καταγγελίες χωρίς επίσημη καταγραφή και χωρίς να υπάρχει πλήρης μηχανισμός διασταύρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές περί του αδικήματος της «εκβίασης», χωρίς ωστόσο περαιτέρω προσδιορισμούς ύστερα μάλιστα και από τον θάνατο του εν λόγω εκπροσώπου των ΜΜΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο