Τεχνολογία

Χάρβαρντ: Μετέτρεψαν ηλικιωμένα ποντίκια σε νεότερα και τώρα το δοκιμάζουν και στους ανθρώπους

Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες για το εάν η γενετική παρέμβαση αντιστροφής γήρανσης στα ποντίκια θα κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους βρίσκονται σε πρώιμα στάδια.

Στο εργαστήριο του μοριακού βιολόγου, Ντέιβιντ Σινκλέρ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα ηλικιωμένα ποντίκια γίνονται ξανά νέα.

Χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που μπορούν να μετατρέψουν ένα ενήλικο κύτταρο σε βλαστοκύτταρο, ο Σίνκλερ και η ομάδα του επανέφεραν τα γηρασμένα κύτταρα ποντικιών σε παλαιότερες εκδοχές του εαυτού τους. Στην πρώτη δημοσίευση της ομάδας του στα τέλη του 2020, τα ηλικιωμένα ποντίκια με κακή όραση και κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή μπορούσαν ξαφνικά να ξαναδούν, ενώ ορισμένα συναγωνίζονταν σε ποιότητα όρασης τους ίδιους τους απογόνους τους.

«Είναι μια μόνιμη επαναφορά και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μια καθολική διαδικασία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα για να επαναφέρει την ηλικία», δήλωσε ο Σίνκλερ, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια μελετώντας τρόπους για να αντιστρέψει τη φθορά του χρόνου.

«Εάν αντιστρέψουμε τη γήρανση, θα υπάρξουν ασθένειες οι οποίες δε θα μας συμβούν. Έχουμε την τεχνολογία να φτάσουμε τα 100 χωρίς να ανησυχούμε ότι θα πάθουμε καρκίνο στα 70, καρδιακές παθήσεις στα 80 και Αλτσχάιμερ στα 90», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Αυτός είναι ο κόσμος που έρχεται […] θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας», τόνισε.

Αν και η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει την ασθένεια, δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία, «η οποία για τις περισσότερες ασθένειες είναι η ίδια η γήρανση», σημειώνει ο Σίνκλερ. «Γνωρίζουμε ότι όταν αντιστρέφουμε την ηλικία ενός οργάνου όπως ο εγκέφαλος σε ένα ποντίκι, οι ασθένειες της γήρανσης υποχωρούν. Η μνήμη επανέρχεται και δεν υπάρχει πλέον άνοια».

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, η καθυστέρηση και η αναστροφή της γήρανσης θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των ασθενειών που μαστίζουν τους περισσότερους από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες για το εάν η γενετική παρέμβαση αντιστροφής γήρανσης στα ποντίκια θα κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν και να αναλυθούν οι δοκιμές σε ανθρώπους και, εάν είναι ασφαλείς και επιτυχείς, να περάσουν σε ευρύτερη εφαρμογή στον πληθυσμό.

Πάντως, όσο περιμένουμε την επιστήμη, υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι τρόποι για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης και να επαναφέρουμε τα βιολογικά μας ρολόγια.

«Οι κορυφαίες συμβουλές είναι απλές: Εστιάστε στα λαχανικά για φαγητό, τρώτε λιγότερο συχνά, να κοιμάστε επαρκώς, κάντε γυμναστική τρεις φορές τη βδομάδα για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, περάστε καλά με τον κοινωνικό σας περίγυρο», είπε ο Σινκλέρ.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν το επιγονιδίωμά μας, τις πρωτεΐνες και τις χημικές ουσίες που κάθονται σαν φακίδες σε κάθε γονίδιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο