Τουρισμός: Οι παραλίες της Ελλάδος που λατρεύτηκαν παρουσιάζει ο Guardian
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Guardian, Αρχείου
Το καλοκαίρι στη Ελλάδα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας και μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν συνεχείς μνείες στις ελληνικές παραλίες, αλλά και σε ορισμένες “γωνιές” που η ομορφιά τους δεν έχουν προηγούμενο.
Αυτήν τη φορά, η επιλογή έγινε από αναγνώστες του Guardian, οι οποίοι δεν έχουν αγαπήσει παραλίες μόνο στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Οι καλύτερες παραλίες
Την παραλία Μαζιδά Άμμος, στον Ξερόκαμπο Σητείας, αποθεώνει με το σχόλιό της στη βρετανική εφημερίδα η Ρέιτσελ Μπ. «Εντυπωσιακή, σίγουρα ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο», επισημαίνει. «Με ονειρεμένα απαλή λευκή άμμο και γαλανά καθαρά νερά, το τοπίο είναι τόσο πανέμορφο που θα σας κάνει να δακρύσετε από χαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι πρόκειται για παρθένα και ήρεμη παραλία.
Την Καναπίτσα στη Σκιάθο ξεχώρισε η Κάθι Ρόμπινσον. «Μια στενή λωρίδα άμμου, με μυρωδάτα πεύκα. Όμορφο και με καλή πρόσβαση» σημειώνει.
Πολλούς «φαν» έχει και η Μήλος. «Στο πάνθεον των ελληνικών νησιών, το εκπληκτικό ηφαιστειακό τοπίο της Μήλου, και οι μοναδικές παραλίες της συχνά υποτιμώνται», σχολιάζει ο Χάμις Λίστερ, που προτείνει το Τσιγκράδο ή εναλλακτικά τη Φυριπλάκα για όσους δεν θέλουν να επιχειρήσουν την τολμηρή κατάβαση που απαιτεί η πρώτη παραλία. Το Σαρακήνικο προτιμά η Κάθριν Κάμινς από την πλευρά της, που επισημαίνει τα ζαφειρένια νερά και τον βράχο που έχουν σμιλεύσει ο άνεμος και τα κύματα, δημιουργώντας ένα τοπίο που μοιάζει με σεληνιακό.
Η Νταμούχαρη στο Πήλιο είναι η «αδυναμία» άλλης αναγνώστριας του Guardian. Είναι μια υπέροχη παραλία με βότσαλα, τονίζει η Λίσα Τζ. και σημειώνει πως εκεί γυρίστηκε η σκηνή του «Dancing Queen» στην ταινία «Mamma mia».
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Βοϊδοκοιλιά, στη Μεσσηνία. «Πρέπει να είναι από τα πιο παραδεισένια και εξωτικά μέρη της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αντριάνα Έβανς.
Η παραλία Ψαρόλακας στη Λάρισα είναι αυτή που προτιμά άλλη αναγνώστρια του Guardian. «Χαλαρή, προστατευμένη βραχώδης παραλία, προσβάσιμη μόνο από χωματόδρομο», περιγράφει η Έμιλι Νούσιος. Προειδοποιεί για τους αχινούς στην παραλία, αλλά τη χαρακτηρίζει έναν «υπέροχο, ήσυχο οικογενειακό θησαυρό».
Την Ιθάκη και την παραλία Γιδάκι ξεχώρισε η Γκρέις. «Βουτήξτε στη θάλασσα και απολαύστε το εκπληκτικό σκηνικό των απότομων βράχων που καλύπτονται από βράχια. Είναι σαν να επιπλέεις στον παράδεισο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Βουτούμι στους Αντίπαξους είναι η αδυναμία άλλης αναγνώστριας. «Ίσως όχι η πιο εύκολη παραλία για να πας, αλλά αυτό έχει βοηθήσει να διατηρήσει την εκπληκτική ομορφιά της», επισημαίνει η Μαρία, σημειώνοντας τη λευκή άμμο και τα κρυστάλλινα γαλανά νερά.
Τέλος, το Πόρτο Τιμόνι στην Κέρκυρα είναι από τις παραλίες που ξεχώρισαν οι αναγνώστες του Guardian. «Αποφύγετε τα πλήθη και κάντε μπάνιο με ηρεμία στα γαλαζοπράσινα νερά του καλύτερα κρυμμένου μυστικού της Κέρκυρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκέινορ Ρέι.
Απόβαση… Βρετανών στη χώρα μας
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρκετά δυναμικά στη χώρα μας και αναμένεται να υπάρξει νέο ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, όπου θα σπάσει το προηγούμενο του 2019. Αυτά τα νούμερα θα επιτευχθούν χάρη σε συγκεκριμένες αγορές τροφοδότες, οι οποίες, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες πανδημικές χρονιές, εκτιμάται ότι θα κάνουν την έκπληξη, ενισχύοντας με επισκέπτες την χώρα.
Προς επίρρωση των παραπάνω αρκεί να αναφέρουμε ότι η Μ. Βρετανία, η οποία αποτελεί κατεξοχήν μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, πέρυσι κινήθηκε με πιο αργούς από το αναμενόμενο ρυθμούς, χάρη στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στο τέλος Ιουλίου.
Άνοδος κατά +16,6% στις αφίξεις
Να θυμίσουμε ότι προ πανδημίας και συγκεκριμένα την περίοδο 2017-2019, ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο εμφάνισε αύξηση κατά +16,6% (από 3 εκατ. το 2017 σε 3,5 εκατ. το 2019) και το μερίδιο της Βρετανικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 έφθασε το 11,2%, από 11% που ήταν το 2017, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, «Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού 2017 – 2019». Την ανοδική αυτή πορεία φάνηκε να ανακόπτει η πανδημία, δεδομένου ότι η Ελλάδα με απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης παρέμεινε στην πορτοκαλί ζώνη του βρετανικού «φωτεινού σηματοδότη», μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, και παρά την εποχικότητα που παρουσιάζουν οι Βρετανοί τουρίστες – το μεγαλύτερο μέρος τους ταξιδεύει το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους – η βρετανική αγορά προσέφερε πέρυσι στην Ελλάδα 1.591,2 χιλ. ταξιδιώτες (αυξημένοι κατά 48,9% σε σχέση με το 2020) ενώ προσέθεσε στον τελικό λογαριασμό του τουρισμού, εισπράξεις ύψους 1.465,9 εκατ. ευρώ, (αυξημένες κατά 93,9% σε σχέση με το 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αποτελώντας ήδη από πέρυσι, και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμα λαμπρότερες. Ήδη από τους προηγούμενους μήνες οι βρετανικοί τουριστικοί οργανισμοί και οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, έχουν πυκνώσει τα δρομολόγιά τους προς τη χώρα μας και η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο προτιμητέο προορισμό για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά, σε σύνολο 26 χωρών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας