Κόσμος

Φυσικό αέριο: Υπογραφή Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές

Φυσικό αέριο: Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν σήμερα [15/6] συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν σήμερα [15/6] συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί άμεσα από το ρωσικό αέριο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ισραηλινό υπουργείο Ενέργεια και επιβεβαιώνει με ανάρτησή της στα social media η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πιστοποιώντας με τον πιο επίσημο τρόπο τη συνεργασία.

«Με αυτή τη συμφωνία θα εργαστούμε για τη σταθερή παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή του East Med» αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανάρτησή της στο Twitter, αναρτώντας και μια φωτογραφία από την συμφωνία με το Ισραήλ. 

«Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Και χτίζουμε υποδομή κατάλληλη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – την ενέργεια του μέλλοντος» προσθέτει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή φυσικού αερίου καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Η ΕΕ γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου αλλά έρχεται “δύσκολος” χειμώνας

Ακόμα κι αν η Ευρώπη μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τα σχέδια για πλαφόν, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να συμβαδίσουν με μια ταχεία μετατόπιση από την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, σε μία προσπάθεια εκτίμησης της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά παίρνουν μια μικρή ανάσα από τις υπερβολικά υψηλές τιμές των καυσίμων που έχουν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, έχουν μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Όμως, η Μόσχα έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τον προμηθευτή στη Δανία Orsted, την ολλανδική εταιρεία Gasterra και τη Shell όσον αφορά τα γερμανικά συμβόλαια, αφού όλοι αυτοί οι εταίροι απέρριψαν το αίτημα του Κρεμλίνου για μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια.