Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την ουκρανική κρατική υπόσταση
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
“Ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η πλήρης καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και του ουκρανικού έθνους”, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ.
Η ίδια ανέφερε σε ενημέρωση ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι η Ρωσία επικεντρώνεται τώρα κυρίως στην εγκαθίδρυση πλήρους ελέγχου στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι πέντε σκληρές αλήθειες για τον πόλεμο
Μέσα σε πέντε προτάσεις, που παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια το τι συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συνεχίζετε εδώ και 110 μέρες με τη Ρωσία, παρουσιάζει η εφημερίδα “New York Times”, όπου σημειώνει πως πλέον η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεμένει από ιδέες και η υφήλιος βλέπει την υπομονή της για τον πόλεμο να εξαντλείται.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπρετ Στίβενς είναι τα εξής:
- Οι Ρώσοι ξεμένουν από κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας (precision – guided weapons).
- Οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά της σοβιετικής περιόδου.
- Η υφήλιος βλέπει την υπομονή της για τον πόλεμο να εξαντλείται.
- Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεμένει από ιδέες αναφορικά με την από εδώ και πέρα εμπλοκή της στον πόλεμο.
- Και οι Κινέζοι παρακολουθούν.
Οι ελλείψεις της Μόσχας, που είναι εμφανείς στα πεδία των μαχών εδώ και εβδομάδες, προκαλούν μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τη μια πλευρά και ταυτόχρονα βραχυπρόθεσμη φρίκη από την άλλη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times.
Ανακούφιση, επειδή η ρωσική πολεμική μηχανή, για τον εκσυγχρονισμό της οποίας ξόδεψε πολλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πια εκτεθεί ως χάρτινος τίγρης (σ.σ. ως κούφια, κενή, άσφαιρη απειλή) που δεν θα μπορούσε να κοντράρει σοβαρά το ΝΑΤΟ σε μια συμβατική σύγκρουση.
Αλλά και φρίκη, επειδή ένας στρατός που δεν μπορεί να επιδοθεί σε έναν high-tech πόλεμο με σχετικά χαμηλές παράπλευρες απώλειες, θα επιδοθεί σε έναν low-tech πόλεμο με αποκρουστικά μεγάλες τέτοιες απώλειες.
Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, μετρά περίπου 20.000 νεκρούς και τραυματίες μηνιαίως. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ είχαν περίπου 36.000 νεκρούς και τραυματίες στο Ιράκ μέσα σε επτά χρόνια πολέμου, όπως σημειώνει ο Μπρετ Στίβενς, σύμφωνα με τον οποίο το Κίεβο μπορεί μεν να συγκρατήσει – αλλά όχι και να νικήσει – έναν γείτονα τριπλάσιο σε μέγεθος σε έναν πόλεμο φθοράς – κατατριβής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας