Κόσμος

Σι σε Πούτιν: Η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία σε θέματα «κυριαρχίας και ασφάλειας»

Σι σε Πούτιν: Η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία σε θέματα «κυριαρχίας και ασφάλειας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σι και Πούτιν συνδέονται με την αμοιβαία δυσπιστία προς τη Δύση - Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας, διατηρώντας μια στάση "λεπτής ισορροπίας"

Τη στήριξή του στη Μόσχα σε θέματα «κυριαρχίας και ασφάλειας» επανέλαβε ο Κινέζος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην Τετάρτη, τονίζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στη συνεργασία των χωρών παρά την παγκόσμια αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .

Μιλώντας για τα 69α γενέθλιά του, ο Σι δεσμεύτηκε επίσης να εμβαθύνει τον στρατηγικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Μια ξεχωριστή ανάγνωση από το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι σχέσεις των χωρών τους “ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών” και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για “συνεπή εμβάθυνση της συνολικής εταιρικής σχέσης”.
Το κάλεσμα θεωρείται ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δύο ηγέτες συνομιλούν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Μίλησαν επίσης λίγες μέρες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που επιμένει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Κίνα, επίσης, απέφυγε να αναφερθεί στις ενέργειες της Ρωσίας ως εισβολή και έχει ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή για το θέμα, καλώντας για ειρήνη, υποστηρίζοντας την παγκόσμια τάξη, αρνούμενη ωστόσο να καταγγείλει τις ενέργειες της Ρωσίας. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό μέσων ενημέρωσης της για να μιμηθεί τις γραμμές του Κρεμλίνου που κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την κρίση.
Κατά τη διάρκεια της κλήσης της Τετάρτης, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα ανέκαθεν «αξιολογούσε ανεξάρτητα την κατάσταση» στην Ουκρανία και κάλεσε «όλα τα μέρη» να πιέσουν για μια «σωστή διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» — απηχώντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε σε μια συνομιλία του Μαρτίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της» στην προώθηση μιας «σωστής λύσης» στην Ουκρανία, είπε.
Η σύνοψη της κλήσης του Κρεμλίνου πήγε αυτή τη θέση ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: «Ο Πρόεδρος της Κίνας σημείωσε τη νομιμότητα των ενεργειών της Ρωσίας για την προστασία των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων ενόψει των προκλήσεων για την ασφάλειά της που δημιουργούνται από εξωτερικές δυνάμεις».

Εμπορικοί δεσμοί

Το τηλεφώνημα της Τετάρτης ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να ελέγξουν την αυξανόμενη εμπορική σχέση.
Νωρίτερα φέτος, εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή, οι δύο ηγέτες σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση είπαν ότι οι χώρες τους είχαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το εμπόριο.
«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι διμερείς σχέσεις διατήρησαν μια υγιή αναπτυξιακή δυναμική ενόψει των παγκόσμιων αναταράξεων και μετασχηματισμών», δήλωσε ο Σι στο τηλεφώνημα της Τετάρτης.
«Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για να πιέσει για σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη πρακτικής διμερούς συνεργασίας», είπε ο Σι, επισημαίνοντας τη «σταθερή πρόοδο» των εμπορικών τους δεσμών και το άνοιγμα της πρώτης διασταύρωσης την περασμένη εβδομάδα. -συνοριακή γέφυρα αυτοκινητόδρομου πάνω από τον ποταμό Amur.
Οι δυο τους συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία στην ενέργεια, τα οικονομικά, τη μεταποίηση και άλλους τομείς, «λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική κατάσταση που έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω της παράνομης πολιτικής κυρώσεων που ακολουθεί η Δύση», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού σε διεθνείς φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη — όπου οι δύο ψηφίζουν συχνά ως μπλοκ.
«Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προωθήσει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των αναδυόμενων αγορών… και να πιέσει για την ανάπτυξη της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», είπε ο Σι, σε ένα σχόλιο που έπληξε. σχετικά με τον κοινό στόχο των χωρών να απωθήσουν αυτό που θεωρούν ως παγκόσμια ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γενέθλιες ευχές

Το τηλεφώνημα δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σι και ο Πούτιν –δύο ισχυροί άνδρες που συνδέονται με την αμοιβαία δυσπιστία προς τη Δύση.
Το 2013, ο Σι χάρισε στον Πούτιν μια τούρτα γενεθλίων και οι δυο τους ήπιαν βότκα μαζί για να τιμήσουν τα 61α γενέθλια του Ρώσου ηγέτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ινδονησία. Ο Σι γιόρτασε αργότερα τα 66α γενέθλιά του κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το 2019 στο Τατζικιστάν με τον Πούτιν, ο οποίος τον εξέπληξε με παγωτό, κέικ και σαμπάνια .
Η προσωπική τους σχέση, στην οποία ο Σι έχει περιγράψει τον Πούτιν ως « τον καλύτερο φίλο του» πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει τη δυναμική της ισχυροποίησης της σχέσης τους σε εθνικό επίπεδο.
Στην περίληψη της τελευταίας κλήσης των δύο ηγετών, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι η συνομιλία διεξήχθη σε μια «παραδοσιακά ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments