Κόσμος

Ρωσία: Χτύπημα χάκερς στο «ρωσικό Νταβός» – Πώς προσαρμόζεται η Μόσχα στη νέα πραγματικότητα

Ρωσία: Χτύπημα χάκερς στο «ρωσικό Νταβός» – Πώς προσαρμόζεται η Μόσχα στη νέα πραγματικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Ria Novosti

Η συνδεσιμότητα και οι ταχύτητες στο Διαδίκτυο "έπληξαν" το φόρουμ και η ομιλία του Πούτιν, στην οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπάθησε να συντρίψει τη χώρα του με ένα οικονομικό «blitzkrieg», καθυστέρησε λίγο περισσότερο από 100 λεπτά

Χάκερ καθυστέρησαν την παρασκευή την έναρξη της ομιλίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εμβληματικό οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας, απουσία όμως της ισχυρής δυτικής συμμετοχής, με τη Μόσχα να προσαρμόζεται στη «νέα πραγματικότητα»υπό τις δυτικές κυρώσεις.

Οι κρατικές εταιρείες ζήτησαν να υπογράψουν δημοσίως συμφωνίες και πολλές εταιρείες είχαν πάγκους με οθόνες από το δάπεδο μέχρι την οροφή και λαμπερούς συνοδούς στο 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο στοχεύει να ανταγωνιστεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Αλλά οι δυτικοί επενδυτές και οι επενδυτικοί τραπεζίτες που είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν εμφανώς απόντες.

«Οι νέες δουλειές από την ιταλική πλευρά έχουν μόλις παγώσει», δήλωσε στο Reuters ο Ιταλός επιχειρηματίας Βιντζένζο Τράνι στο περιθώριο μιας συνεδρίασης με τίτλο «Δυτικοί επενδυτές στη Ρωσία: νέες πραγματικότητες».

«Οι νέες επενδύσεις είναι απλώς αδύνατες και οι άνθρωποι δεν αυξάνουν τις επενδύσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι μια επίθεση άρνησης υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί πλημμυρίζοντας διακομιστές με ψεύτικη κίνηση, έπληξε τα συστήματα διαπίστευσης και εισδοχής του φόρουμ. Δεν κατηγόρησε, αλλά υπονόησε την Ουκρανία.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Κίεβο κάλεσε τους «χακτιβιστές» να βοηθήσουν. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία σε αυτό που είναι γνωστό ως «κατανεμημένη άρνηση υπηρεσίας», μια βασική μορφή ψηφιακής διακοπής που έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η συνδεσιμότητα και οι ταχύτητες στο Διαδίκτυο “έπληξαν” το φόρουμ και η ομιλία του Πούτιν, στην οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπάθησε να συντρίψει τη χώρα του με ένα οικονομικό «blitzkrieg», καθυστέρησε λίγο περισσότερο από 100 λεπτά.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τα σχετικά ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αλλάξει άρδην τη δυναμική των εξαγωγών-εισαγωγών της Ρωσίας, με τη χώρα να κοιτάζει τώρα σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία και να απομακρύνεται από τη Δύση.

Οι βασικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, οι δυτικές μάρκες αποφεύγουν τη χώρα και πουλάνε βιαστικά, διαγράφοντας περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων – και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση της Ρωσίας στην τεχνολογία και είπε ότι η «επώδυνη διαδικασία» της μετάβασης της Ρωσίας στη δική της τεχνολογία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ζοφερές οι επιχειρηματικές προοπτικές

Ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου δανειστή της Ρωσίας Sberbank συνόψισε την κατάσταση ως ζοφερή ειρωνεία.

«Λένε ότι όλα πάνε καλά με τις επιχειρήσεις στη Ρωσία, υπάρχουν απλώς μικρά προβλήματα: δεν υπάρχει κανείς να αγοράσει και κανείς να πουλήσει επίσης, είναι αδύνατο να πληρώσει και αδύνατο να προμηθευτεί», δήλωσε ο German Gref την Παρασκευή. «Αυτό είναι ένα αστείο, αλλά αντανακλά την πραγματικότητα».

Ο Tadzio Schilling, επικεφαλής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, ο οποίος συγκεντρώνει εκατοντάδες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ρωσίας, δήλωσε ότι οι απώλειες για όσους δραστηριοποιούνται στη Ρωσία «μπορεί να είναι κολοσσιαίες στις μέρες μας». «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις εταιρείες είναι δυσοίωνες», είπε.

Ο Leonid Mikhelson, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Novatek ζήτησε περισσότερη κρατική υποστήριξη.

Μια παγκόσμια συμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου είχε δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας που η Ρωσία, που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις τεράστιες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, έπρεπε να εκμεταλλευτεί πριν κλείσει, είπε.

Αλλά η εταιρεία του δεν μπορούσε να αναθέσει μια γραμμή συμπίεσης – ένα βασικό μέρος της βιομηχανίας του, χωρίς εξαρτήματα που πλέον περιορίζονται από κυρώσεις από την πώληση στη Ρωσία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εγχώρια τεχνολογία υγροποίησης για αυτό», είπε. «Απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα τοπικής προσαρμογής, με πλήρη χρηματοδότηση».

«Σιωπηλή φωνή»

Οι ρωσικές εταιρείες συνήθως προσφέρουν συνεντεύξεις και κάνουν μεγάλες ανακοινώσεις στο φόρουμ, το κύριο γεγονός στο εταιρικό ημερολόγιο της Ρωσίας, αλλά φέτος οι ομιλητές ήταν ισχνοί.

Πολλές ρωσικές εταιρείες παλεύουν με το πώς να χειριστούν τις επικοινωνίες τους, δήλωσε η Ksenia Kasyanova, Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων CROS.

Είπε ότι ήταν διχασμένοι μεταξύ της επιθυμίας να αποκαταστήσουν τη ζήτηση και του φόβου ότι τυχόν σχόλια μπορεί να μην δημοσιοποιηθούν.

«Αντιμετωπίζοντας αυτό το δίλημμα, οι επιχειρηματίες καταλήγουν τελικά στο περίπλοκο έργο της «σιωπηλής φωνής»», είπε η Κασιάνοβα – βάζοντας την εταιρεία στο δημόσιο πεδίο, αλλά ελαχιστοποιώντας τις επικοινωνίες και τη διαφήμιση.

Ο Ιταλός επενδυτής Τράνι, ο οποίος ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων της Ρωσίας, την Delimobil, δήλωσε ότι οι ρωσικές και διεθνείς εταιρείες λαχταρούν τη σταθερότητα.

«Καμία εταιρεία δεν μπορεί να έχει επιθετική ανάπτυξη αυτή την περίοδο», είπε. «Πρέπει να περιμένουμε την ειρήνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments