Nέα της αγοράς

FIFA: Κακοποίηση στο διαδίκτυο για ποδοσφαιριστές – Δρομολογεί μέτρα

FIFA: Τί αποκάλυψε η έκθεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας

Περισσότεροι από τους μισούς ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στους τελικούς του περυσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (EURO) και του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (AFCON) υπέστησαν κάποια μορφής μεροληπτική κακοποίηση στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη FIFA.

Η ανεξάρτητη έκθεση χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει περισσότερες από 400.000 αναρτήσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και τελικών των δύο διοργανώσεων, διαπιστώνοντας ότι η πλειοψηφία των κακοποιήσεων ήταν ομοφοβική (40%) και ρατσιστική (38%).

Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της κακοποίησης προήλθε από τις πατρίδες των ποδοσφαιριστών και έλαβε χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.

Οι Άγγλοι Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, «βομβαρδίστηκαν» με διαδικτυακή κακοποίηση, αφού έχασαν τα πέναλτι απέναντι στην Ιταλία, η οποία αναδείχθηκε θριαμβεύτρια στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της 11ης Ιουλίου (το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση είχε τελειώσει ισόπαλο, 1-1).

Η έκθεση ανέφερε ότι ένας αναπληρωματικός ποδοσφαιριστής από την Αίγυπτο ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες «επιθέσεις» στους τελικούς της AFCON εφέτος.

Να προστατευτούν το ποδόσφαιρο και οι παίκτες

«Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο και αυτό ξεκινά με τους παίκτες που φέρνουν τόση χαρά και ευτυχία σε όλους μας με τα κατορθώματά τους στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε σημερινή δήλωσή του.

«Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση που αναπτύσσεται όπου ένα ποσοστό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται σε παίκτες, προπονητές, διαιτητές αγώνων. Δεν είναι αποδεκτή αυτή η μορφή διάκρισης — όπως κάθε μορφή διάκρισης — και δεν έχει θέση ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ξεκινά στο Κατάρ το Νοέμβριο, η FIFA γνωστοποίησε ότι θα συνεργαστεί με την Ένωση των ποδοσφαιριστών (FIFPRO), προκειμένου να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την προστασία των ομάδων, των παικτών, των διαιτητών και των υποστηρικτών από κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δύο όργανα θα προσφέρουν εκπαιδευτική υποστήριξη και συμβουλές ψυχικής υγείας στους ποδοσφαιριστές στις διοργανώσεις της FIFA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο