Πολιτική

Κυβέρνηση: Mέτρα στήριξης στην ενεργειακή κρίση

Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ενεργειακή και πληθωριστική κρίση

Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ενεργειακών ανατιμήσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση διείδε την πορεία των πραγμάτων και ξεκίνησε μια πολιτική  στήριξης, μια πολιτική μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου. Και θα συνεχίζει, για όσο διαρκεί η κρίση. 

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ινστιτούτο Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική Κυβέρνηση για τη θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση αγγίζει το 3,7% του Α.Ε.Π.. Το ποσοστό αυτό συνιστά μια επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Έτσι, την Παρασκευή, άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων  στους δικαιούχους για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν οι καταναλωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα -πάνω από 300 κιλοβατώρες- με  τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022. Οι επιστροφές είναι  ανάλογες με το ύψος των αυξήσεων, κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ και αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Από τον Ιούλιο, τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων  με την αναστολή ουσιαστικά εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφηθεί το 70%-90% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στους ευάλωτους, περίπου 500.000 νοικοκυριά, θα απορροφηθεί το 100% της αύξησης, σε όλα τα οικιακά τιμολόγια  (όλες οι κατοικίες) θα υπάρξει απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης, σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση θα φτάσει το 82% της αύξησης, ενώ στους αγρότες και στα αγροτικά τιμολόγια  η απορρόφηση της αύξησης θα είναι της τάξης του 90-95%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο