Άνθρακας: Ευρωπαϊκή απάντηση στον εκβιασμό Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Euractive/Pixabay
Ο «πόλεμος των τριών ημερών» του Πούτιν βαδίζει για τα καλά στον τέταρτο μήνα του και ο υπερόπτης του Κρεμλίνου εκβιάζει μέσω του φυσικού αερίου την Ευρώπη, που έχει ταχθεί υπέρ του αμυνόμενου ουκρανικού λαού και η οποία αρνείται να υποκύψει στους ενεργειακούς εκβιασμούς του Ρώσου δικτάτορα, προσφεύγοντας στην λύση του άνθρακα.
Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν την συγκεκριμένη λύση, προκαλώντας την απογοήτευση και τον εκνευρισμό στον νταή του Κρεμλίνου.
Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, ακόμη και Γαλλία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ήδη σχεδιάσει ή μελετούν το ενδεχόμενο να καταφύγουν περισσότερο στον άνθρακα για να εξασφαλίσουν τον ηλεκτρισμό τους, αφήνοντας τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom να διακόπτει σταδιακά τη βρύση φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Οι ενεργειακές ανατροπές, που προκαλεί ο ρωσικός πόλεμος, ανατρέπουν εν μέρει τα σχέδια αρκετών χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία σκόπευαν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα πιο νωρίς.
Ερχόμενες όμως αντιμέτωπες με αυτά τα νέα δυσάρεστα ενεργειακά δεδομένα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν βραχυπρόθεσμα την λύση του άνθρακα και, παράλληλα, μειώνουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου να δημιουργήσουν αποθέματα για τον ερχόμενη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία η απουσία ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να έχει πιο ορατές συνέπειες, με δεδομένες τις ανάγκες θέρμανσης.
Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις ευρωπαϊκών χωρών αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφότου ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε αρκετές περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας σαφώς πιο δυσκολοκατάβλητος και επίμονος ενεργειακός αντίπαλος της αυταρχίας Πούτιν, που βλέπει τις εκβιαστικές προσπάθειές του στον τομέα της ενέργειας να μην ευοδώνονται, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Το σχόλιο σας