Ινδία – Ελλάδα: 2+1 λόγοι που το Νέο Δελχί αποτελεί το επόμενο στοίχημα για το Μαξίμου
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το στοίχημα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας αποτελεί την επόμενη θετική εξέλιξη στην αναβάθμιση της χώρας μας σε διεθνές, πολιτικό, αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο, με την ταχεία αλλαγή του υπάρχοντος status quo στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να θέλει τη χώρα μας σε εγρήγορση και έτοιμη να προβεί σε στρατηγικές συμμαχίες που θα απογειώσουν τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σύμφωνα με είναι σε θέση να γνωρίζει το pagenews.gr, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα θερμές για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως όμως διότι επί της αρχής επιβεβαιώνεται η θέση, ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Όπως είναι φυσιολογικό, Άγκυρα και Νέο Δελχί ανταγωνίζονται η μια την άλλη, σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τις δύο χώρες να αρέσκονται σε μια άτυπη «κούρσα» ηγεμονίας στη περιοχή «ευθύνης» τους.
Αυτό βέβαια, όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την Αθήνα, αλλά ίσως για πρώτη φορά, η ελληνική διπλωματία οφείλει να κινηθεί, γρήγορα, αθόρυβα και φυσικά αποτελεσματικά, προκειμένου να προλάβουμε αρνητικές εκπλήξεις με «άρωμα» παρελθόντος, σε μια εποχή που Ινδία – Τουρκία βρίσκονται σε μια περίοδο «Ψυχρού Πολέμου» με την Ινδία να έχει προχωρήσει σε μια διόλου ευκαταφρόνητη εκστρατεία αποκάλυψης σκανδάλων και συνεργειών της Τουρκίας, με τον έτερο στρατηγικό της εταίρο το Πακιστάν.
3+1 λόγοι που το Νέο Δελχί αποτελεί το επόμενο στοίχημα για το Μαξίμου
Πύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας αποτελεί μια εξαιρετική και πρώτης φύσεως ευκαιρία και για τις δύο χώρες, με το Μέγαρο Μαξίμου ήδη να σκέφτεται σενάρια προώθησης κοινών αξιών, κουλτούρας και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, η χώρα μας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Νέο Δελχί σύμφωνα με τον αναλυτή Ανδρέα Μουτζουρούλια και το Directus, αποτελεί έναν υψίστης σημασίας ενεργειακό κόμβο, μια περιοχή που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ενεργειακός θησαυρός» μιας και η Ανατολική Μεσόγειος «βρίθει» από κοιτάσματα πετρελαίου και πολύ περισσότερο φυσικού αερίου.
Σε μια περίοδο που οι παλαιές κραταιές δυνάμεις δείχνουν να χάνουν κάποια από την αίγλη τους, η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της εποχής και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να ξεπεράσει ανταγωνιστές, εχθρούς και πολλώ δε μάλλον τον ίδιο της τον εαυτό. Σε αυτό το σχέδιο, σίγουρα θα πρέπει να προστεθούν σημαντικά οικονομικά και επιχειρηματικά deal που την επόμενη ημέρα θα είναι σε θέση να στηρίξουν επί πρακτέω όλες εκείνες τις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Άνοιγμα στον Τουρισμό
Επιπροσθέτως, το κεφάλαιο τουρισμός δεν θα πρέπει να λησμονηθεί μιας και μιλάμε για μια χώρα με εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμό, και δυνητικές ευκαιρίες για καλλιέργεια οικονομικών deal με επίκεντρο των τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ινδική επιχειρηματική κοινότητα, έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της σε μεγάλα κράτη της Ε.Ε, ενώ τώρα τελευταία έχει προχωρήσει και σε ένα άνοιγμα προς τη πλευρά του Ατλαντικού. Επομένως, με την ινδική ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα να έχει αρχίσει ήδη να βρίσκει σημαντικό έρεισμα εντός της Ελλάδας, οφείλουμε να πιστέψουμε, ότι νέες πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν ένα μικρό πρώτο βήμα, έτσι ώστε οι δύο χώρες να εδραιώσουν μια σημαντική συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Υπ. Τουρισμού κ.Βασίλης Κικίλιας, καθώς παρασκηνιακές, αλλά και επίσημες συνομιλίες τόσο του ίδιου, όσο και στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού, δείχνουν, ότι Ελλάδα και Ινδία έχουν περισσότερα κοινά από όσα φαντάζονται οι πολίτες των δύο χωρών, και δεν θα ήταν κακό να προτείνουμε και μια απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας -Νέο Δελχί ως πρώτο βήμα για ένα θετικό και ευοίωνο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.
Προς επιβεβαίωση των προαναφερόμενων, άκρως εποικοδομητική και στοχευμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17/06/2022 μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και του Πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα, Amrit Lugun.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την εξομάλυνση της διαδικασίας έκδοσης visa στην Ινδία, γεγονός που επετεύχθη χάρη στις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια σε συντονισμό με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά τους δύο λαούς, γεγονός που -όπως ανέφερε- αντανακλά το ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε η περαιτέρω συνεργασία στην οπτικοακουστική και κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς και η ενίσχυση του γαμήλιου και γαστρονομικού τουρισμού. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα των Ινδών που διαβιούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού να συναντώνται ανά ομάδες, στην Ελλάδα, προκειμένου να περνούν μία μακρά περίοδο των διακοπών τους στη χώρα μας. Σημειώνεται, δε, ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι το μεγαλύτερο διάστημα διακοπών για τους Ινδούς, γεγονός που -όπως επισημάνθηκε- πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο στην Ινδία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού όπου διαμένουν Ινδοί πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ινδίας στη χώρα μας υπογράμμισε τη δυνατότητα που ανοίγεται πλέον για απευθείας πτήσεις από την Ινδία προς την Ελλάδα, μετά και την επικύρωση, από τα δύο Κοινοβούλια, της υπογραφής της συμφωνίας για παροχή αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα έξι πόλεις εκατέρωθεν να συνδεθούν με απευθείας πτήσεις, επί τη βάσει των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας.
Αμυντική Συμφωνία
Ένας ακόμη πολύ καλός λόγος για τη προώθηση των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, αποτελεί και το γεγονός, πως η Ινδία αποτελεί μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, που στο δυναμικό της εκτός από πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει και εξαιρετική γκάμα οπλικών συστημάτων. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί και σε αυτό οφείλουμε να σταθούμε, πως Ινδία και Αμερική διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, ενώ το Νέο Δελχί διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Μόσχα. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς με την αλλαγή στροφής της Κυβέρνησης και την επιστροφή στην «αγκαλιά» των Αμερικανών, η θετική εισήγησή της Ουάσινγκτον για αγορά νέων οπλικών συστημάτων, από χώρα πλην της ίδιας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Άλλωστε, οι ΗΠΑ να θυμίσουμε, ότι δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Ινδία για τους S-400, όταν η τελευταία είχε businesses με τη Ρωσία, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που κράτησαν αναφορικά με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις προς το αυταρχικό καθεστώς τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ίδια προμήθεια οπλικού συστήματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας