Κόσμος

Ευρωπαϊκή προοπτική Ουκρανίας: Συγκρατημένα αισιόδοξοι

Ευρωπαϊκή προοπτική Ουκρανίας: Συγκρατημένα αισιόδοξοι
Το δικαίωμα για την υποβολή ένταξης προκύπτει από την Συνθήκης για την ΕΕ και κάθε ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Ένωσης υπό προϋποθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να τοποθετηθεί σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζοντας τη δυσκολία της παροχής βοήθειας σε έναν δοκιμαζόμενο λαό και του ταυτόχρονου σεβασμού στους περίπλοκους ενταξιακούς όρους, που απαιτούν χρόνο για την επίτευξή τους.

Επί παραδείγματι, η Σερβία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ένωση εδώ και δέκα χρόνια και αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βραδύτητας της ενταξιακής διαδικασίας. Η συμπάθεια των λαών της Ευρώπης προς την Ουκρανία είναι δεδομένη, αλλά η πορεία ένταξης είναι και χρονοβόρα και περίπλοκη.

Το δικαίωμα για την υποβολή ένταξης προκύπτει από την Συνθήκης για την ΕΕ και κάθε ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Ένωσης υπό προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια ενημερώνονται για την αίτηση αυτή και το αιτούν κράτος (εν προκειμένω: η Ουκρανία) απευθύνει την αίτησή του στο Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα, αφού ζητήσει τη γνώμη της Επιτροπής και μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αποφασίζει με την πλειοψηφία των μελών από τα οποία απαρτίζεται.

Η Ουκρανία ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να σέβεται τις αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την ΕΕ, να δεσμεύεται από αυτές και να πληροί τα λεγόμενα «κριτήρια της Κοπεγχάγης». Τα κριτήρια αυτά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και αυτά βρίσκονται κυρίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σταθερούς θεσμούς που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, για την οικονομία της αγοράς και την ικανότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού και των δυνάμεων της αγοράς της Ε.Ε., την ικανότητα ανάληψης και ικανοποιητικής εφαρμογής των υποχρεώσεων της ιδιότητας του μέλους, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ένωσης

Κι ως προς το καθεστώς της Ουκρανίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη, αυτό αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν ευνοϊκής γνώμης της Επιτροπής και έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε η προετοιμασία συνθήκης προσχώρησης και η προσχώρηση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο και να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογράφεται η συνθήκη από κάθε χώρα της ΕΕ και από την προσχωρούσα χώρα και επικυρώνεται από κάθε χώρα της ΕΕ και από την προσχωρούσα χώρα, σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες της καθεμιάς από αυτές.

Παρά λοιπόν τα κύματα συμπάθειας προς την ουκρανική πολιτική ηγεσία και τον ουκρανικό λαό, που βάλλεται εδώ και τέσσερις μήνες από τα ρωσικά στρατεύματα, είναι σαφές ότι είναι αναγκαίο να συντρέξουν αρκετές και σημαντικές προϋποθέσεις, που θα μπορούσαν να κριθούν ως ευνοϊκές για την ουκρανική υποψηφιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments