Κόσμος

ΗΠΑ: Η οικονομία σύμμαχος των φεμινιστριών

Η κατάργηση της συνταγματικής πρόβλεψης έχει, μεταξύ άλλων, κινητοποιήσει και την επιστημονική κοινότητα, που εκφράζει έντονους προβληματισμούς για κεντρικές όψεις του ζητήματος, με τους οικονομολόγους να έρχονται και να τονίζουν πως ο περιορισμός αυτού του δικαιώματος θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών κινητοποιεί πλήθος πολιτικών, ακτιβιστριών, αναλυτών και διανοουμένων, που, όλοι, καταθέτουν νέες στρεβλές διαστάσεις της δικαστικής απόφασης.

Η κατάργηση της συνταγματικής πρόβλεψης έχει, μεταξύ άλλων, κινητοποιήσει και την επιστημονική κοινότητα, που εκφράζει έντονους προβληματισμούς για κεντρικές όψεις του ζητήματος, με τους οικονομολόγους να έρχονται και να τονίζουν πως ο περιορισμός αυτού του δικαιώματος θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο: την οικονομία, δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο εν λόγω περιορισμός της ελευθερίας των γυναικών θα έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την αμερικανική οικονομία και κοινωνία. Στις 3 Μαΐου, ένα σχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε διαρρεύσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έδειξε ότι οι ανώτατοι δικαστές θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα της ανατροπής του ορόσημου Roe v. Wade του 1973. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι ομόσπονδες πολιτείες της Αμερικής θα έχουν τότε το δικαίωμα, εάν υιοθετηθεί πράγματι η συμβουλή, να απαγορεύσουν την εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης (αποβολή), δικαίωμα που είναι σήμερα εγγυημένο σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο Ηνωμένες Πολιτείες. Το Σάββατο 14 Μαΐου, πολλοί Αμερικανοί παρέλασαν στους δρόμους για να πουν όχι σε ένα τέτοιο έργο.

Επίσης, σύμφωνα την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση θα έχει «πολύ καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία», όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης πριν από ένα μήνα. Αυτό το δικαίωμα, συμπλήρωσε η Υπουργός, «έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, αύξησε τις πιθανότητές τους να κερδίσουν με ευκολότερο και καλύτερο τρόπο τα προς το ζην και επέτρεψε στις γυναίκες να σχεδιάσουν και να εξισορροπήσουν τις οικογένειες και τη σταδιοδρομία τους».

Ακόμη, οι οικονομικές συνέπειες αυτής της δικαστικής απόφασης είναι πιθανώς τόσο μεγάλες και τόσο βαθιές που θα ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Αυτός ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση θα συνέβαινε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο το μερίδιο των γυναικών στον εργαζόμενο πληθυσμό μειώθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ποσοστό που δεν έχει ανακτήσει ακόμη το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, η αφαίρεση του δικαιώματος της γυναίκας να επιλέξει εάν και πότε κάνει παιδί έχει σοβαρές συνέπειες για την επαγγελματική σταδιοδρομία της και την οικονομική της κατάσταση και η κατάσταση των οικονομικών του νοικοκυριού είναι σημαντικό στοιχείο, όταν λαμβάνεται η απόφαση διακοπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που αρνήθηκαν τις αμβλώσεις είχαν υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά φτώχειας και ανεργίας και χρειάζονταν μεγαλύτερη κρατική αρωγή και υποστήριξη, ενώ, ταυτόχρονα, οι οικονομολόγοι δεν κουράζονται να υπογραμμίζουν από χθες τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των γυναικών γενικότερα, για τις οποίες τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού είναι μερικές φορές η μόνη ευκαιρία να λάβουν προληπτική φροντίδα.

Το ζήτημα μόλις άνοιξε και αποδεικνύεται ότι είναι πολυπαραγοντικό. Δεν εξαντλείται μόνο σε δηλώσεις πολιτικών ηγετών, ούτε στις εύλογες αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων και του φεμινιστικού κινήματος, αλλά εντάσσει σοβαρές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο