Διεθνή

Πούτιν: Εξοπλίζει με πυρηνικά πυραυλικά συστήματα τη Λευκορωσία ενάντια στην «επιθετική» Δύση

Πούτιν: Εξοπλίζει με πυρηνικά πυραυλικά συστήματα τη Λευκορωσία ενάντια στην «επιθετική» Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: Ria Novosti

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να προμηθεύσει με το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων που έχουν βεληνεκές έως και 500 km και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία θα παραδώσει στη Λευκορωσία τους επόμενους μήνες πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο κατά την υποδοχή του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Τους επόμενους μήνες θα μεταφέρουμε στη Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ, στις συμβατικές και πυρηνικές εκδοχές τους», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπομπή στη ρωσική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Λουκασένκο. στην Αγία Πετρούπολη.

Στη συνάντηση,  ο Λουκασένκο είπε στον Πούτιν ότι η Λευκορωσία ανησυχεί για τις «επιθετικές», «συγκρουσιακές» και «αποκρουστικές» πολιτικές των γειτόνων της Λιθουανίας και Πολωνίας.

Ζήτησε από τον Πούτιν να βοηθήσει τη Λευκορωσία να δώσει μια «συμμετρική απάντηση» σε αυτό που είπε ότι ήταν πτήσεις με πυρηνικά όπλα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας.

«Το Μινσκ πρέπει να είναι έτοιμο για τα πάντα, ακόμη και τη χρήση σοβαρών όπλων για την υπεράσπιση της πατρίδας μας από τη Βρέστη μέχρι το Βλαδιβοστόκ», είπε, βάζοντας τη Λευκορωσία και τον στενό της σύμμαχο τη Ρωσία κάτω από μια ομπρέλα.

Συγκεκριμένα, ζήτησε βοήθεια για να καταστούν πυρηνικά τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη για μια συμμετρική απάντηση, αλλά ότι τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη της Λευκορωσίας Su-25 θα μπορούσαν αν χρειαστεί να αναβαθμιστούν σε ρωσικά εργοστάσια. Ωστόσο, υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων με την κωδική ονομασία “SS-26 Stone” από το ΝΑΤΟ, το οποίο αντικατέστησε το σοβιετικό “Scud”. Οι δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοι του έχουν βεληνεκές έως και 500 km (300 μίλια) και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments