Οικονομία

Μπραν ντε φερ στην Πορτογαλία για τις προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής

Η ανάλυση από την Goldman Sachs δείχνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η λιγότερο διστακτική σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων

Με κεντρικό μενού τις προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής, την ολοένα και αυξανόμενη άνοδο του πληθωρισμού και μια σειρά νέων οικονομικών προκλήσεων θα διοργανώσει το ετήσιο φόρουμ της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κρίσιμο τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα στην Πορτογαλία όπου θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ συζήτησης η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και ο Αγκουστίν Καρστέν, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η ανάλυση από την Goldman Sachs δείχνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η λιγότερο διστακτική σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, ακόμα κι αν οι αξιωματούχοι της δεν έχουν καν ξεκινήσει. Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες την Παρασκευή ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τι αναφέρει η σελίδα του Φόρουμ

«Στο φετινό Φόρουμ θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ο υψηλότερος πληθωρισμός, ιδίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των ελλείψεων προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία και της απελευθέρωσης της περιορισμένης ζήτησης, έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών για την οικονομία της ζώνης του ευρώ στο παγκόσμιο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων που φαίνεται να έχουν ενισχυθεί από την πανδημία και πώς μπορεί να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική στο μέλλον».

Πληθωρισμός Ελλάδα: “Σκαρφάλωσε” στο 10,7% τον Μάιο

Νέο “ρεκόρ” σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 10,7% το Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, στην κορυφή με ετήσιο ρυθμό 39,2% το Μάιο, έναντι 37,5% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο). Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα από το 9,1% στο 10,7%, δηλαδή 17,5% αυξημένος, και πλέον η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι στις 9 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει για τον Μάιο πληθωρισμό υψηλότερο από 11%, ου μη και 12%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ενέργειας τον Μάιο βρέθηκε στο 39,2% , κάτι αναμενόμενο με δεδομένες τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει στο 9,1% και των υπηρεσιών που αργά και σταθερά έχει φτάσει στο 3,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο