Τουρισμός: Στα ύψη η τουριστική κίνηση – Σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα τις επόμενες 15 ημέρες
Πηγή Φωτογραφίας: greekreporter/eurokinissi
Με τα προ πανδημίας επίπεδα “φλερτάρουν” οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για μία χρονιά που θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις αυτήν του 2019, όπου σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων.
Ενδεικτικό είναι ότι όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τόσο των αφίξεων, όσο και των αεροπορικών κρατήσεως που αφορούν στην εβδομάδα που διανύουμε, αλλά και η επόμενη στην Ελλάδα οι επισκέπτες θα φθάσουν τα επίπεδα του 2019.
Από 27 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου
Συγκεκριμένα όπως φανερώνουν τα στοιχεία του Insete, το Recovery tracker, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το διάστημα από τις 27 Ιουνίου έως την 3η Ιουλίου ανέρχονται σε 879.069 θέσεις και για το διάστημα από την 4η Ιουλίου έως την 10η Ιουλίου ανέρχονται σε 939.943 αεροπορικές θέσεις. Συνολικά δηλαδή, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα στο εξεταζόμενο διάστημα είναι 1.819.012 θέσεις, δηαλδή 1,81 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα από την 27η Ιουνίου έως την 10η Ιουλίου φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τουριστικών μεγεθών στις επόμενες εβδομάδες.
Η κίνηση το 15νθήμερο που διανύουμε στα ελληνικά αεροδρόμια
Αναφορικά με τα αεροδρόμια που θα έχουν για το διάστημα 27/6 εως 10/7 αυξημένη επιβατική κίνηση, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνας με 484.155 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι στην κορυφή.
Το Ηράκλειο και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης ακολουθεί, καθώς έχει προγραμματισμένες 271.323 αεροπορικές θέσεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ρόδος με 213.754 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Στο μεταξύ η Κέρκυρα για το ίδιο πάντα διάστημα έχει προγραμματισμένες 162.547 αεροπορικές θέσεις, η Θεσσαλονίκη 122.735 θέσεις, η Κως 116.344 θέσεις, τα Χανιά 104.131 θέσεις, η Σαντορίνη 82.229 θέσεις, η Ζάκυνθος 82.229 θέσεις, η Μύκονος 72.233 θέσεις, η Κεφαλονιά 37.164 θέσεις, το Ακτιο 26.303 θέσεις και τέλος η Σκιάθος με 19.268 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.
Αγγλία-Γαλλία-Γερμανία οι κορυφαίες αγορές
Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές προέλευσης των ξένων επισκεπτών το επόμενο διάστημα, αυτό δηλαδή της 27ης Ιουνίου εως την 10η Ιουλίου, ξεχωρίζουν οι εξής χώρες: Αγγλία με προγραμματισμένες 397.298 αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα, η Γερμανία με 345.927 αεροπορικές θέσεις, η Ιταλία με 208.759 αεροπορικές θέσεις και η Γαλλία με προγραμματισμένες 133.874 αεροπορικές θέσεις.
Χαμόγελα αισιοδοξίας στους ξενοδόχους, αλλά και προβληματισμός
Τα μηνύματα έχει φέρει χαμόγελα και στον ξενοδοχειακό κλάδο με την αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη εκφράζει την αισοδοξία της για την εξέλιξη της χρονιάς και θεωρεί ότι «οι αφίξεις πράγματι μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά». Ωστόσ η κα Τετράδη, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέφερε τον προβληματισμό της μήπως η επανεμφάνιση της πανδημίας, τα προβλήματα στα διεθνή αεροδρόμια αλλά και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσουν τυχόν “αναταράξεις” που θα κλονίσουν την παρούσα καλή εικόνα των αφίξεων. “Οι προϋποθέσεις για επίτευξη των μεγεθών του 2019 είναι πολλές, αλλά και τα ερωτηματικά μεγάλα αναφέρει η κυρία Τετράδη“.
Η κυρία Τετράδη σημειώνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ενδυνάμωση της πανδημίας εκ νέου, ενώ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του εξωτερικού εκφράζει την ανησυχία της, για το τι θα γίνει στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει ότι είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει, κάτι που αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. “Κάθε εβδομάδα έχουμε και διαφορετικές τιμές στα τιμολόγια των προμηθευτών”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λειτουργικά κόστη των μονάδων, όπως λέει.
Την ίδια στιγμή η πλειονότητα των ξενοδοχείων καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση, καθώς πολλά βρίσκονται δεσμευμένα σε συμβόλαια με tour operator’s, τα οποία έχουν τιμές του 2019 και την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά κόστη. Όπως ανέφερε η κα Τετράδη οι προτάσεις των tour operators για το 2023 προτείνουν αυξήσεις μόλις 5% σε σχέση με τα φετεινά συμβόλαια. Ακόμα και αυξήσεις 20% να κάνουν, είναι τόσο πολλά τα αυξημένα κόστη, που δεν σώζουν την κατάσταση, όπως αναφέρει.
Στα 82 ευρώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου
Όσον αφορά στο ζήτημα των τιμών των ξενοδοχείων, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κάνει λόγο για αύξηση της τιμής του “πακέτου συνολικά” και συγκεκριμένα του αεροπορικού εισιτηρίου και όχι των προσφερομένων δωματίων.
Αναφορικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία, η πρόσφατη έκδοση του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου για τον μήνα Μάιο κάνει λόγο για μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 82 ευρώ, ενώ η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ανήλθε στο 40,8%. Την περίοδο του Ιουνίου ωστόσο η πληρότητα σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, όπως τονίζεται.
Ως επιστέγασμα των αισιόδοξων μηνυμάτων οι δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλης Κικίλια στο Mega, o οποίος όπως σημείωσε, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, εν μέσω των πολλαπλών προκλήσεων με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, με μία εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν απέδειξε και αποδεικνύει την αντοχή του, κάτι που -όπως είπε- οφείλεται στη σωστή προεργασία και τη σκληρή δουλειά που προηγήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες.
«Τίποτα από ό,τι βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει τυχαία. Και επειδή μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, για τον μήνα Μάιο, καταγράφουν αύξηση της τάξης του 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας