Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σε απόλυτη ετοιμότητα η Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σε απόλυτη ετοιμότητα η Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Για μια δύσκολη εβδομάδα αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά προετοιμάζεται η κυβέρνηση

Για μια δύσκολη εβδομάδα αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά προετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς είναι δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναφερθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα πάντα με τη Yeni Safak ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία». Στη «βαλίτσα» του Ερντογάν, βρίσκονται επίσης η δημιουργία διαδρόμου για τα ουκρανικά σιτηρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ζητήματα οικονομίας και ενέργειας.

Οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι πυρετώδεις και η μάχη αναμένεται να δοθεί σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στη “βαλίτσα” του πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνική νησιά και την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο

Καλά πληροφορημένες πηγές υπενθυμίζουν την προειδοποίηση που ήδη έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας από τις Βρυξέλλες ότι: «αν τεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πως το “όχι” της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό εντός της Συμμαχίας. Η Κατρίν Κολονά, τονίζει πως εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Στη σειρά των ομιλητών θα έχει προηγηθεί ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης και όταν όπως αναμένει η Αθήνα βάλει το θέμα των ελληνικών νησιών ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το λόγο και θα απαντήσει με στοιχεία.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία

Οι προκλήσεις από την Τουρκία συνεχίζονται όπου οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και ειδικά αυτές του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, να επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Οκτάι λέει πως η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά.

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος», τόνισε σε συνέντευξή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments