Λιθουανία: Ο επόμενος στόχος Πούτιν;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/ Αρχείου
Μετά από πάνω από τέσσερις μήνες πολέμου στο ουκρανικό έδαφος, πυκνώνουν οι ενδείξεις, ότι πιθανός επόμενος ιμπεριαλιστικός στόχος της Μόσχας είναι η χώρα αυτή της Βαλτικής.
Πριν απ’ όλα, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κάτω, πληγωμένη από την αδυναμία της να καταβάλει τον ουκρανικό λαό, οικονομικά και στρατιωτικά εξασθενημένη και επικοινωνιακά ηττημένη. Η Λιθουανία είναι μια ιστορική και, συνάμα, μικρή χώρα στην αυλή του Κρεμλίνου, με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Επιπλέον, η αυταρχία Πούτιν έχει έτοιμο το επιχείρημα της συμμετοχής της Λιθουανίας στις κυρώσεις που έχει επιβάλει το μπλοκ της Δύσης. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, το Κρεμλίνο δεν σταματά να κατηγορεί την Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ότι εφαρμόζει περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα που διέρχονται μέσω του Καλίνινγκραντ, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Ακόμη, ως ένα νέο μέτρο αντιποίνων, το λιθουανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε έναν νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που συνιστά ένα νέο βήμα στον αγώνα της βαλτικής χώρας για μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης έναντι του ισχυρού γείτονά της.
Πιο πριν, η Λιθουανία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών ή μέσω τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και εγκαινίασε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, που συνδέει τα τρία κράτη της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω της γειτονικής Πολωνίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο δήλωσε ότι ανησυχεί για τις «επιθετικές» και «συγκρουσιακές» πολιτικές των Λιθουανών και Πολωνών γειτόνων του και ότι σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να βοηθήσει τη Λευκορωσία να εφαρμόσει μια «συμμετρική απάντηση» σε αυτό που περιέγραψε ως ΝΑΤΟ – με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες – πυρηνικές πτήσεις κοντά στα σύνορα της χώρας του.
Εκτός όμως από τη λεκτική κλιμάκωση, η Ρωσία καταφεύγει και σε παράλληλες απειλές. Τη Δευτέρα, η φιλορωσική ομάδα χάκερ Killnet ανέλαβε την ευθύνη για μια συντονισμένη επίθεση εναντίον του λιθουανικού δικτύου υποδομής, ως αντίποινα για τους περιορισμούς που ισχύουν κατά τη Ρωσίας.
Επίσης και κυρίως: η Λιθουανία είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στοιχεία που σημαίνουν ότι πρόκειται για μια θεσμικά χαρακτηρισμένη «δυτική χώρα» και ότι, συνεπώς, στρατιωτική επίθεση εναντίον της θα σημάνει επίθεση εναντίον της Δύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επικοινωνιακά, σημειολογικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας