Κόσμος

Επισιτιστική κρίση ΟΟΣΑ – ΟΗΕ: Στα ύψη οι τιμές σιταριού, αν “πέσουν” στο μισό οι ρωσικές εξαγωγές

Επισιτιστική κρίση ΟΟΣΑ – ΟΗΕ: Στα ύψη οι τιμές σιταριού, αν “πέσουν” στο μισό οι ρωσικές εξαγωγές

Πηγή Φωτογραφίας: trtworld

Η τελευταία έκθεση Agricultural Outlook εκτίμησε κατά πόσο θα αυξηθούν ότι οι τιμές ισορροπίας για το σιτάρι σε περίπτωση που οι εξαγωγές διακοπούν πλήρως από την Ουκρανία και μειωθούν στο ήμισυ από τη Ρωσία

Αύξηση κατά 34% θα καταγράψουν οι  τιμές του σιταριού αν μειωθούν κατά το ήμισυ οι εξαγωγές από τη Ρωσία και θα αυξηθούν κατά 19% εάν οι εξαγωγές από την Ουκρανία περιοριστούν πλήρως, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών τροφίμων και ανάπτυξης του κόσμου.

Η τελευταία έκθεση Agricultural Outlook , που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) μαζί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επικεντρώθηκε στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές γεωργικών βασικών προϊόντων.

Χάραξε μια ζοφερή εικόνα της επόμενης δεκαετίας, υπογραμμίζοντας μια σειρά από θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της πληθυσμιακής αύξησης.

Η έκθεση παρείχε επίσης μια βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές, όσο και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ένας σημαντικός κίνδυνος που εντοπίζεται στις βασικές αγορές βασικών εμπορευμάτων είναι η άνοδος των τιμών του σιταριού.

Η έκθεση εκτίμησε ότι οι τιμές ισορροπίας για το σιτάρι αναμένεται να αυξηθούν κατά 19% πάνω από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση, εάν η Ουκρανία χάσει πλήρως την ικανότητά της να εξάγει. Εν τω μεταξύ, σε περίπτωση που οι εξαγωγές από τη Ρωσία μειωθούν στο μισό, οι τιμές του σιταριού αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 34%.

Επιπλέον, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει παγκόσμια ανταπόκριση στην παραγωγή, ένα σοβαρό έλλειμμα εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία το 2022/23 και το 2023/24 θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των χρόνια υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο μετά την πανδημία COVID-19, προειδοποίησε η έκθεση.

«Χωρίς την ειρήνη στην Ουκρανία, οι προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ειδικά για τους φτωχότερους του κόσμου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, σε δήλωση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Προειδοποίησε για «πολλά νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από απότομες αυξήσεις τιμών λόγω του πολέμου».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του FAO Qu Dongyu είπε ότι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των καυσίμων, καθώς και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, «διαχέουν τον ανθρώπινο πόνο σε όλο τον κόσμο».

«Υπολογίζεται ότι 19 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρόνιο υποσιτισμό παγκοσμίως το 2023, εάν η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και της προσφοράς τροφίμων από μεγάλες εξαγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οδηγήσει σε χαμηλότερη διαθεσιμότητα τροφίμων παγκοσμίως», είπε.

Μην χάσετε τη μεγαλύτερη εικόνα

Ωστόσο, η έκθεση εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση ότι, ενώ αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα, η παγκόσμια κοινότητα «δεν πρέπει να παραβλέπει την ανάγκη να εργαστεί για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)».

Η έκθεση εκτίμησε ότι η μέση γεωργική παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί κατά 28% την επόμενη δεκαετία προκειμένου ο κόσμος να επιτύχει τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 2) για τη μηδενική πείνα. Πρόκειται για υπερτριπλάσια αύξηση της παραγωγικότητας που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ώθηση στην παραγωγή με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου, οι οποίες σύμφωνα με τα έργα της έκθεσης θα αυξηθούν κατά 6% κατά την επόμενη δεκαετία, με το ζωικό κεφάλαιο να αντιπροσωπεύει το 90% αυτής της αύξησης.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να συμβάλει αποτελεσματικά ο αγροτικός τομέας στις παγκόσμιες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποίησε η έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κλίμακας υιοθέτησης έξυπνων για το κλίμα διαδικασιών και τεχνολογιών παραγωγής, ειδικά στον κτηνοτροφικό τομέα.

Τόνισε επίσης τον ρόλο του εύρυθμου παγκόσμιου εμπορίου και αγορών στην καταπολέμηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, κάτι που υπογράμμισε η έκθεση απαιτεί ένα «διαφανές, προβλέψιμο και βασισμένο σε κανόνες πολυμερές σύστημα συναλλαγών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments