Οικονομία

Πλαφόν στις τιμές: Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου – Τι αναφέρει η τροπολογία

Πλαφόν στις τιμές: Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την παράταση του πλαφόν στις τιμές έως τις 31 Δεκεμβρίου το οποίο έχει θεσπιστεί για το περιθώριο μικτού κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, είναι αυτό που είχαν οι εταιρείες την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Περιστολή Φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας περιόδους Κρίσης Τροποποίηση άρθρου 58 ν. 4818/2021 .Η παρ. του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124) τροποποιείται ως προς χρόνο ισχύος και παρ.1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Για χρονικό διάστημα από δημοσίευση του παρόντος και έως 3Ιη.Ι2.2Ο22, απαγορεύεται αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και ψυτικών ελαίων, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 1ης.9.2021.».

Πληθωρισμός Ελλάδα: “Σκαρφάλωσε” στο 10,7% τον Μάιο

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, στην κορυφή με ετήσιο ρυθμό 39,2% το Μάιο, έναντι 37,5% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο). Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα από το 9,1% στο 10,7%, δηλαδή 17,5% αυξημένος, και πλέον η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο