Κόσμος

Ενεργειακή κρίση: Έκκληση από ευρωπαϊκές εταιρείες

Ενεργειακή κρίση: Αυτή η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις, στο επίπεδο πάντοτε της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ρωσική εισβολή μεγαλώνει την προοπτική περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Το ερώτημα που γεννάται είναι με ποιους τρόπους πρέπει να αναδιοργανωθεί η παραγωγή, σε έναν κόσμο, όπου η ενέργεια θα διαρκεί περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των τριών γαλλικών ενεργειακών εταιρειών TotalEnergies, EDF και Engie ζήτησαν από τους Γάλλους να μειώσουν αμέσως την κατανάλωση καυσίμων, πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενόψει του κινδύνου έλλειψης που απειλεί την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή τον επόμενο χειμώνα.

Αυτή η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις, στο επίπεδο πάντοτε της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, 84 ηγέτες γαλλικών επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους κινούνται στον χώρο της κοινωνική και αλληλέγγυας οικονομίας, καλούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε αυτό που ονομάζουν «ενεργειακή νηφαλιότητα».

Αυτή βιώσιμη νηφαλιότητα θα περάσει αναγκαστικά μέσω της κατανομής της εύλογης αξίας και της μακροπρόθεσμης ολοκλήρωσης εντός της εταιρείας, και επομένως μέσω αλλαγών στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης.

Το κάλεσμα των ηγετών των 84 μεγάλων επιχειρήσεων προχωρά περισσότερο από αυτό των εταιρειών ενέργειας, θέλοντας να ενσωματώσει στην καρδιά της στρατηγικής των εταιρειών τις προσεγγίσεις της κυκλικής οικονομίας, της μετεγκατάστασης, της αναγέννησης της βιοποικιλότητας ή ακόμα και της ευθυγράμμισης των μειώσεων άνθρακα της εταιρείας με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αυτών επιχειρήσεων, «η οργανωμένη οικονομική νηφαλιότητα είναι ένας τρόπος να μην μετακυλήσουμε το βάρος της μετάβασης στους φτωχότερους». Ελπίζουν, δε, να «αλλάξουν το παγκόσμιο μοντέλο ανταγωνιστικότητάς μας», προκειμένου να «βγάλουν επιτέλους τις εταιρείες από μια διαρκή αντιφατική κατάσταση μεταξύ, αφενός, εκπλήρωσης οικονομικών στόχων και, αφετέρου, προστασίας του περιβάλλοντος, ιδίως σε περίοδο ενεργειακής κρίσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο