Οικονομία

Ενέργεια: Με αυτόν τον τρόπο είναι “θωρακισμένη” η Ελλάδα σε περίπτωση “διακοπής της στρόφιγγας” από τη Ρωσία

Ενέργεια:Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που θα επηρεαστούν στο μικρότερο βαθμό, στην περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν πάρει την οριστική απόφαση και κόψει την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που θα επηρεαστούν στο μικρότερο βαθμό, στην περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν πάρει την οριστική απόφαση και κόψει την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μιας και το παράδειγμα της Βουλγαρίας είναι αρκετά νωπό και η ελληνική κυβέρνηση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με προεξάρχοντα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο οποίο έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση με τα αποτελέσματα της έκθεσης των stress tests, που συγκαταλέγεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Μόσχα να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι λιγνιτικές μονάδες και το LNG

Πηγές αναφέρουν ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων καταλήγει στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαϊδα V” από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς. Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος… προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP.

Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Η Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά προέχει να διασφαλιστεί πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο