Κόσμος

Μακρόν: Δείπνο εργασίας με τον Σολτς στο Παρίσι

Μακρόν: Δείπνο εργασίας είχαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς

Δείπνο εργασίας είχαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων οι δυο ιθύνοντες συζήτησαν διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα αρχής γενομένης από την συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας στο ουκρανικό και ειδικότερα σε σχέση με την βοήθεια που θα συνεχίσει να λαμβάνει η Ουκρανία από τις δύο χώρες.

Ως προς τα της ΕΕ κυριάρχησε το θέμα της ενέργειας και της ευρωπαϊκής άμυνας. Για τα διμερή η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αύξηση άρνησης βίζας Σέγκεν σε Τούρκους

Έκθεση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι κατά την είσοδό τους σε χώρες μέλη της ΕΕ, κατέθεσε η Άγκυρα, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Η έκθεση θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του PACE στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρνήσεις βίζας Σένγκεν σε Τούρκους πολίτες αυξήθηκαν από 4% το 2014 σε 12,7% το 2020.

Στην έκθεση διατυπώνονται ενστάσεις για θέματα όπως περιττά και υπερβολικά πολλά απαιτούμενα έγγραφα, υψηλά τέλη και η υποχρέωση για προσωπική εμφάνιση του αιτούμενου προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης βίζας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν συζητήσεις στο PACE σχετικά με την τουρκική έκθεση που φέρει τον τίτλο «Κατάχρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν ως πολιτικά καθοδηγούμενη κύρωση από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η έκθεση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή του AKP Ζιγιά Αντουγιαλντίζ έγινε δεκτή από την επιτροπή του PACE και θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση όπου θα γίνει εισήγηση.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις: δεν υπάρχει κοινό πρότυπο στις πληροφορίες που ζητούνται και “η χρήση των πληροφοριών στο σύστημα δεν πρέπει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το δικαίωμα στην ελευθερία ταξιδιού”.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ειδικά, οι Τούρκοι πολίτες που θέλουν να ασκήσουν εμπορικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαδικασίες αίτησης για βίζα, παρόλο που μπορούν να αποδείξουν τον τρόπο και το σκοπό μετάβασης τους, καθώς τον τόπο διαμονής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο