Κόσμος

Κορωνοϊός: Η τέταρτη δόση εμβολίου παρέχει έξτρα προστασία στους ηλικιωμένους έναντι της Όμικρον

Κορωνοϊός: Η τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) mRNA εμβολίου Covid-19 προσφέρει επιπρόσθετη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στους ανθρώπους άνω των 60 ετών

Η τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) mRNA εμβολίου Covid-19 προσφέρει επιπρόσθετη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, σε σχέση με την τρίτη δόση, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Τορόντο και ΜακΜάστερ στο Οντάριο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 61.344 ανθρώπους άνω των 60 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021-Απριλίου 2022, δηλαδή επί επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Από αυτούς οι 13.654 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Για όσους είχαν κάνει τρίτη δόση τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, μια τέταρτη δόση παρείχε (μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό) 19% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, 31% μεγαλύτερη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και 40% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, η προστασία ήταν μεγαλύτερη όσες περισσότερες δόσεις είχε κάνει κάποιος. Για την τέταρτη δόση η αποτελεσματικότητα εκτιμήθηκε σε 49% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από Όμικρον, σε 69% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και σε 86% έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου Covid-19.

Από την άλλη, η έξτρα προστασία της τέταρτης δόσης ήταν μικρότερη, αν κανείς είχε κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών πριν.

Κοντά στις 20 εκατομμύρια ζωές έσωσε το εμβόλιο της Covid-19

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορωνοϊού εκτιμάται ότι αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (12,2 εκατομμύρια). Άλλοι περίπου 600.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021 – κάτι που δεν υλοποιήθηκε τελικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Γουάτσον του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, ανέλυσαν στοιχεία για 185 χώρες. Η μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια μειώθηκαν κατά 63% οι θάνατοι που αλλιώς θα είχαν συμβεί (31,4 εκατομμύρια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο