Κόσμος

Τουρκικό γεωτρύπανο στη Μεσόγειο;

Συγκεκριμένα, το εν λόγω γεωτρύπανο βρίσκεται στη στρατιωτική αποβάθρα, που είναι στο λιμάνι Tasucu στη Μερσίνα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει δώσει εντολή το γεωτρύπανο να είναι προετοιμασμένο

Έτοιμη να βγάλει το γεωτρύπανο Abdűlhamd Han στη Μεσόγειο φαίνεται ότι είναι η Τουρκία έως τον Δεκαπενταύγουστο, επιβεβαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις σχετικές φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό και από τις δύο όχθες του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω γεωτρύπανο βρίσκεται στη στρατιωτική αποβάθρα, που είναι στο λιμάνι Tasucu στη Μερσίνα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει δώσει εντολή το γεωτρύπανο να είναι προετοιμασμένο, προκειμένου να αρχίσει εργασίες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, δημιουργώντας έτσι αναστάτωση στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με το πού ακριβώς το γεωτρύπανο πρόκειται να αρχίσει εργασίες. Οι αρχικές σκέψεις για το Αιγαίο Πέλαγος δεν φαίνεται να επαληθεύονται, γιατί η Ελλάδα έχει πρόσφατα συνάψει συμφωνία με τη Γαλλία, συμφωνία που δεσμεύει το Παρίσι να παρέμβει υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών μας συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητα της χώρας, σε περίπτωση παραβίασής τους. Το Αιγαίο αποκλείεται και για τον λόγο, ότι μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως επεκτατική, γεγονός που θα υπονόμευε την απόφαση της Άγκυρας να κινηθεί προς την αγορά αεροσκαφών F – 16 από την Αμερική.

Σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση του ζητήματος, ο Εύρος θα ήταν το καταλληλότερο μέρος, αλλά ο Εύρος, όπως και το Αιγαίο Πέλαγος εξάλλου, αποτελούν τμήμα του άξονα, ο οποίος θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σχετικά με τη μεταφορά πολύτιμου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και σχετικά με τη μεταφορά πυρομαχικών και στρατευμάτων προς τη βαλλόμενη από τους Ρώσους Ουκρανία.

Έτσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, από την οπτική πλευρά θέασης της Τουρκίας, οι νησίδες του Εύρου, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστή η ημερομηνία που θα επιλεγεί, σε περίπτωση σχετικής απόφασης της Τουρκίας.          Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχουμε υπ’ όψη την προτίμηση του Ερντογάν για ημερομηνίες υψηλού συμβολισμού. Και ως τέτοιες θα μπορούσαν βάσιμα να θεωρηθούν η 20η Ιουλίου, ημέρα του Αττίλα I, η 14η Αυγούστου, ημέρα του Αττίλα II, καθώς και η 30η Αυγούστου, ημέρα εορτασμού για την Τουρκία της νίκης εναντίον της χώρας μας πριν από ακριβώς έναν αιώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο