Ουκρανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να βρουν σπίτια στην Ευρώπη και επιστρέφουν στον πόλεμο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι Ουκρανοί που διέφυγαν από τον πόλεμο και βρήκαν καταφύγιο στο Βέλγιο, αγωνίζονται τώρα να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν. Η Ιρίνα έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην Μπούτσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για την οικογένεια που τη φιλοξενεί εδώ και τρεις μήνες, αλλά καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα να δώσει πίσω στην οικογένεια την ιδιωτική της ζωή αλλά και να ανεξαρτητοποιηθεί η ίδια. Ωστόσο, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος φαίνεται μια… αδύνατη αποστολή. Προσπαθεί εδώ και πέντε εβδομάδες…
«Όταν τηλεφωνώ σε υπηρεσίες και με ρωτούν ποια είμαι και από πού προέρχομαι; Και όταν ακούνε ότι είμαι Ουκρανή και ότι είμαι προσωρινά προστατευόμενο άτομο χωρίς συμβόλαιο προς το παρόν, δεν θέλουν να μας δώσουν το διαμέρισμα».
Η Ιρίνα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα
Η Τετιάνα και η κόρη της αναγκάστηκαν να μείνουν σε ένα μοναστήρι και χρειάστηκε επίσης να αποφύγει τους απατεώνες. Τώρα αισθάνεται τυχερή που η οικογένεια που την φιλοξενεί της δίνει χρόνο να ψάξει για διαμέρισμα. Αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.
«Είναι πολύ ακριβά εδώ τα σπίτια. Χάρη στην κυβέρνηση του Βελγίου και τους Βέλγους, μας δίνουν κάποια χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα. Αλλά αν νοικιάσουμε αυτό το διαμέρισμα, δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα», είπε η Τετιάνα Ντιούμπα, Ουκρανή πρόσφυγας που ζει στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τώρα, 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες ζουν στο Βέλγιο. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα έρθουν και άλλοι. Ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 80.000. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο Βέλγιο λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα περίπου 1.800 ευρώ. Ούτε όμως αυτό είναι αρκετό.
Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να ζητήσουν από τις οικογένειες να συνεχίσουν να φιλοξενούν άγνωστους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα
«Για ένα μήνα είναι μια χαρά, δύο μήνες είναι πιο περίπλοκο. Τον τρίτο μήνα, γίνεται δύσκολο και έτσι πρέπει να βρούμε νέους οικοδεσπότες. Ή αλλιώς λύσεις στέγασης περισσότερο στο στυλ των προσφυγικών κέντρων, που δεν είναι αυτό που θέλουν οι Ουκρανοί. Οι Ουκρανοί θέλουν κανονική στέγαση. Δεν θέλουν ένα κέντρο προσφύγων», είπε ο Πιέρ Φερβέερεν, συντονιστής για τους Ουκρανούς πρόσφυγες για την κυβέρνηση των Βρυξελλών και την Cocom στην κυβέρνηση των Βρυξελλών.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταβάλει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές στα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να διαχειριστούν την άφιξη ανθρώπων τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Πολλοί Ουκρανοί επιστρέφουν στις πατρίδες τους παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος συνεχίζεται…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας