Διεθνή

Γερμανία: Ποια απάντηση στην αλλαγή ενεργειακής στάσης της Ρωσίας;

Γερμανία: Ποια απάντηση στην αλλαγή ενεργειακής στάσης της Ρωσίας;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να ανασταλεί από σήμερα και για δέκα ημέρες η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Γερμανία,

Αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να ανασταλεί από σήμερα και για δέκα ημέρες η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Γερμανία, με τη ροή να προβλέπεται να ξαναρχίσει σε δέκα ημέρες, την 21η Ιουλίου. 

Η εν λόγω ενεργειακή αναστολή έγινε με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στον αγωγό, που διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα, στον Nord Stream 1. 

Βέβαια, ο αγωγός αυτός είναι ο πλέον σημαντικός για τη ροή καυσίμου προς την Γερμανία, στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές της χώρας, με δεδομένη μάλιστα την ιδιαίτερα αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Έτσι, η Γερμανία βρίσκεται σε επιφυλακή. Ακόμη και αν η διακοπή των ρωσικών παραδόσεων  διαρκέσει μόνο δέκα ημέρες, το Βερολίνο εκτιμά πως δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Μόσχα να σταματήσει οριστικά τις παραδόσεις μέσω αυτού του αγωγού. 

 Η Γερμανία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και σε όλα τα επίπεδα, από περιφερειακούς δήμους έως παραδοσιακές εταιρείες. Ωστόσο,  εάν σταματήσουν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει «πολύ δύσκολες κοινωνικές επιλογές», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος ,Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Και αυτές οι δύσκολες κοινωνικές επιλογές έχουν να κάνουν με συνήθειες της καθημερινής ζωής, τις οποίες θεωρούσαμε ως δεδομένες. Πρόκειται, για παράδειγμα, για το ύψος της θερμοκρασίας των γραφείων, τον φωτισμό των φαναριών στους δρόμους, ακόμη και την ποσότητα ζεστού νερού για τα καθημερινά ντους. 

Ακόμη, αυτό που ευρέως έχει αρχίσει να συζητείται είναι η επαναφορά της τηλεργασίας, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό το μέτρο είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της τρέχουσας πανδημίας. Είναι όμως πιθανόν να επανεισαχθεί στους χώρους εργασίας για λόγους εθνικής ενεργειακής επάρκειας. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments